Irlanda va avea nevoie de un nou pachet financiar - fost director FMI

Autor: Oncu Marius Gheorghe 11.04.2011

Irlanda nu se va stabiliza financiar după 2013, an în care se încheie actualul program de asistenţă financiară de 85 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), urmând să necesite un al doilea împrumut, a afirmat un fost director al FMI, citat de cotidianul Guardian.

Guvernul de la Dublin ar putea continua să aibă nevoie de asistenţă financiară externă până în 2015, a afirmat Donal Donovan, fost director adjunct la FMI până în 2005.

Un al doilea împrumut va include şi o restructurare a datoriei statului, care va trebui să respecte şi cerinţele stricte din actualul acord privind reducerea deficitului bugetar, a adăugat el.

Irlanda va avea nevoie de un nou pachet financiar deoarece este puţin probabil ca investitorii să accepte să împrumute din nou guvernul la dobânzi rezonabile decât târziu după 2015, a spus Donovan.

Comentariile fostului oficial FMI vin în contextul în care Portugalia a fost nevoită să ceară ajutorul Uniunii Europene şi FMI, devenind al treilea stat din zona euro care apelează la sprijin financiar extern după Grecia şi Irlanda.