O nouă răbufnire a inflaţiei. Rata anuală a ajuns la 8% în martie

Autor: Claudia Medrega 11.04.2011

Amploarea scumpirii ali­mentelor şi combus­tibi­lilor în martie i-a luat din nou prin surprindere pe ana­lişti.

După o creştere cu 0,6% a preţurilor de consum în martie, inflaţia anuală a accelerat la 8,01%, atingând maximul din august 2008.

"Greşeala noastră de prognoză a venit de la preţurile la combustibili şi alimente, mai mari decât am anticipat. Aşa cum a fost cazul în ultimele şase luni, presiunile inflaţioniste au venit în principal de la preţurile produselor alimentare, care au o pondere importantă în coşul de consum, de 37,5%", spune Florentina Cozmâncă, economist la RBS Bank. Ana­liştii se aşteptau, în medie, la o rată anuală de 7,8%, după o majorare a preţurilor de 0,5% în martie.

Preţul cartofilor a sărit cu aproape 7% în martie, zahărul s-a scumpit cu 6%, fructele proaspete cu 5,3%, iar preţul pâinii s-a majorat cu 1,13%.

Pe ansamblu, mărfurile ali­mentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie, iar preţurile mărfurilor neali­men­tare au avansat în martie cu 0,51%. La combus­tibili s-a înregistrat o creştere a preţului de 2,25%. În schimb, tarifele pentru servicii au scăzut uşor, cu 0,34%, în condiţiile aprecierii leului faţă de euro şi dolar. "Inflaţia ridicată ar putea indica încli­naţia BNR de a favoriza o apreciere a leului pentru a tempera creşterea pre­ţurilor bunu­rilor importate. De ase­me­nea, o presiune ascen­dentă asupra ratelor de dobândă pare pro­babilă, mai ales asupra celor pe termen lung deoarece se pare că in­flamarea inflaţiei după majo­rarea TVA nu mai poate fi privită drept un şoc temporar precum sugera BNR", apreciază Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Limita superioară pentru inflaţie agreată cu FMI este de 8,8% pentru sfârşitul lunii iunie, atingerea acesteia inducând automat consultaţii cu FMI în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară.

Majoritatea estimărilor analiştilor indică depă­şirea ţintei anuale de inflaţie, setată pentru acest an la 3% plus/minus un punct procentual. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent că va revizui prognoza de inflaţie în urcare pentru că presiunile inflaţioniste nu scad.