Exporturile accelerează, însă creşterea rapidă vine şi pe seama majorării preţurilor la materii prime

Autor: Claudia Medrega 11.04.2011

Creşterea exporturilor a rămas robustă în februarie, însă ascensiunea rapidă este pusă de analişti şi pe seama ma­jorării preţurilor la materii prime, nu doar a suplimentării volumelor exportate.

În februarie exporturile au totalizat 3,5 mld. euro, cu 36,4% peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, după ce în ia­nuarie avansul a fost de 47,8%. Impor­turile s-au apropiat de 3,9 mld. euro, fiind în creştere cu 20,9% faţă de februarie 2010.

"Creşterea rapidă a exporturilor în ultima perioadă se datorează şi majorării preţurilor la materii prime. Astfel, ponderea în structura exporturilor a combustibililor minerali a crescut cu 1,4 puncte procentuale în ultimele două luni, în timp ce maşinile şi echipamentele de transport, precum şi alte produse manufacturate se situează pe un trend descendent", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Preţul petrolului Brent a atins vineri, 8. 04. 2011, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani şi opt luni, depăşind 124 dolari/baril, după ce atacuri asupra unor exploatări petroliere din Libia au provocat temeri privind întreruperea livrărilor din această ţară o lungă perioadă de timp.

Preţurile materiilor prime au avut un trend general pozitiv şi ca urmare a aşteptărilor că redresarea economiei mon­diale o să alimenteze cererea.

Cea mai mare pondere în structura exporturilor României, de 42,2%, o deţi­neau în primele două luni maşinile şi echi­pamentele de transport. Pe poziţia se­cundă s-au plasat alte produse manu­facturate, cu 33,1%. Materiile prime, com­bustibilii minerali şi produsele chimice au avut ponderi apropiate, care au oscilat în jurul a 6-7%.

Combinatele metalurgice şi-au buge­tat pentru acest an afaceri mai mari cu 26% după creşterea puternică de anul trecut susţinută de cererea la export.

Deşi exporturile României au înre­gistrat un avans considerabil, se observă o diminuare a ritmului de creştere a acestora în februarie, mai ales la nivelul parte­nerilor comerciali din UE.

Expor­turile vor rămâne şi anul acesta principalul motor de creştere a eco­nomiei, în opinia celor mai mulţi analişti.

Însă este important ca firmele ex­por­ta­toare să aibă acces la o finanţare avanta­joasă şi un curs de schimb relativ stabil, pentru a nu se eroda competititvitatea ex­por­turilor româneşti, a menţionat Hăn­cilă.

În primele două luni ale anului exporturile au fost de 6,9 mld. euro, cu 41,9% peste nivelul din acceaşi perioadă a anului 2010, iar importurile au ajuns la 7,5 mld. euro, depăşind cu 25% valoarea de anul trecut.

Deficitul comercial a scăzut în primele două luni cu 48,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 582,4 mil. euro, în condiţiile creşterii mult mai accentuate a exporturilor faţă de ascensiunea im­porturilor.