CC a sancţionat Asesoft pentru că a pus în practică preluarea Flamingo înainte de aviz

Autori: Ana Maria Neagu , Adrian Dumitrache 12.04.2011

Consiliul Concurenţei (CC) a sancţionat Asesoft Distribution cu 3,18 milioane lei (775.000 euro) pentru punerea în practică a concentrării economice realizate prin preluarea distribuţiei IT de la Flamingo International, înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă.

"Companiile au obligaţia de a nu implementa o concentrare economică înainte de notificarea şi autorizarea acesteia de către Consiliul Concurenţei. Nerespectarea acestei obligaţii reprezintă o încălcare a regulilor privind controlul fuziunilor şi achiziţiilor", a declarat, într-un comunicat, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În urma finalizării investigaţiei declanşate în anul 2009, Consiliul Concurenţei a constatat că Asesoft Distribution SRL a pus în aplicare tranzacţia prin care a preluat distribuţia produselor IT de la Flamingo International SA, înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal.

Punerea în aplicare a unei concentrări economice înseamnă exercitarea controlului asupra activităţii achiziţionate prin adoptarea unor măsuri cum sunt: încheierea de contracte cu terţi (distribuitori şi furnizori), precum şi colaborarea efectivă cu aceştia, se arată în comunicatul autorităţii de concurenţă.

Conform prevederilor Legii Concurenţei este interzisă punerea în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică până la emiterea unei decizii de către Consiliul Concurenţei.

Distribuitorul IT Asesoft Distribution a anunţat marţi, într-un comunicat, că a colaborat cu Consiliul Concurenţei în investigaţia pe care autoritatea a declanşat-o în ceea ce priveşte preluarea distribuţiei Flamingo International şi a pus la dispoziţia inspectorilor informaţiile necesare finalizării anchetei.

Compania susţine că "gravitatea a fost considerată mică, iar amenda a fost la minimul legal".

"Această concentrare a dus la o îmbunătăţire a preţurilor şi serviciilor oferite consumatorilor finali. Am colaborat cu inspectorii de concurenţă, ne aşteptam la această amenda, nu ne afectează în vreun fel activitatea", a declarat, în comunicat, omul de afaceri Iulian Stanciu, care controlează grupul de firme din care fac parte Asesoft Distribution, eMAG şi Flanco.

El a declarat pentru MEDIAFAX că amenda, una însemnată pentru o societate din domeniul distribuţiei IT, unde marjele de câştig sunt reduse, a fost provizionată din 2010.

"Amenda reprezintă 0,5% din afacerile pe 2010. După ce vom primi documentele privind amenda aplicată de Consiliul Concurenţei le vom analiza cu avocaţii şi, dacă avem şanse să câştigăm un eventual proces de contestaţie a penalităţii, vom începe demersurile juridice în instanţă. Dacă nu avem şanse, rămâne cum a stabilit autoritatea de reglementare în concurenţă", a spus Stanciu.

Pentru 2010, Asesoft a anunţat că a obţinut o cifră de afaceri de 145 milioane de euro, în creştere cu 45% faţă de anul precedent.

În martie 2009, Asesoft Distribution a preluat divizia de distribuţie a Flamingo Internaţional, tranzacţia având ca scop concentrarea grupului Asesoft către vânzarea directă către clienţii finali, atât prin retail, cât şi prin contracte corporate de dimensiuni mari.

În ianuarie 2011, Consiliul Concurenţei a anunţat că a autorizat operaţiunea de concentrare economică realizată prin dobândirea controlului de către Asesoft Distribution asupra activităţii de distribuţie de produse IT a Flamingo International.

Asesoft Distribution mai deţine controlul, în comun, împreună cu alte persoane fizice, asupra Dante International SA şi eMAG International, societăţi prezente pe pieţele de comercializare cu amănuntul de produse IT, electronice şi electrocasnice din România. Aceste operaţiuni de preluare a controlului în comun au fost autorizate de către Consiliul Concurenţei în noiembrie 2009.

Asesoft Distribution face parte din grupul de firme controlat de omul de afaceri Iulian Stanciu.