Gest teribil, urmări nesfârşite.../ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi 12.04.2011

Superbă vârstă adolescenţa şi plină de riscuri... Adolescenţii vor să se distreze, vor să iasă de sub umbrela protectoare a familiei, vor să meargă la petreceri cu alţii ca ei. Vor să experimenteze tot ce-i periculos: sex, droguri, băutură, curse. Încearcă să-şi depăşească vârsta, ca şi cum timpul s-ar precipita şi o grabă nefirească îi împinge spre acte nesăbuite, riscante. Dar mai ales adolescenţii au nevoie de iubire şi de prietenie... Atunci trăiesc prima iubire şi se nasc prietenii pe viaţă sau care distrug vieţi.

Poate de la constatări similare a pornit Rebecca James când a început să scrie "Adevărul despre fete" (în original "Beatiful Malice"), care a bulversat piaţa editorială în anul 2010, drepturile de traducere au fost achiziţionate pentru 38 de ţări, înainte chiar de a apărea ediţia originală în limba engleză. Traducerea în limba română a apărut tot în 2010, încă un semn bun, de intrare în cursul firesc al lucrurilor.

Presa a făcut vâlvă în jurul romanului, chiar în titluri cu tentă senzaţională, de tipul "O fostă chelneriţă a dat peste cap piaţa internaţională de carte", din cel puţin trei cauze: este debutul unei necunoscute, care trăieşte în Australia şi are în urmă o experienţă de viaţă destul de bogată - a avut mai multe slujbe: chelneriţă şi dispecer în Londra, s-a ocupat de design interior, a predat engleză în Indonezia şi Japonia. Trăieşte în Australia, are o viaţă de familie, un soţ, patru copii şi doi câini.

"Adevărul despre fete" cuprinde povestea unei prietenii: Alice este fata cea mai populară din colegiu, fermecătoare şi extrovertită, pe când Katherine este cea mai rezervată şi profund introvertită. Prietenia topeşte platoşa la care Katherine a recurs ca să se apere de trecut, de amintiri, de sine însăşi, căci poartă o povară greu de suportat: sora ei mai mică, cu talent muzical excepţional şi cu o fire plăcută, a fost violată şi apoi ucisă sub ochii ei de o bandă compusă din adolescenţi.

Katherine se simte vinovată, pentru că totul a pornit de la dorinţa ei de a merge neapărat la o petrecere cu colegii, unde a luat-o şi pe sora mai mică, iar acolo, acaparată de colegul de care era îndrăgostită, nu s-a mai ocupat de surioară. Şi când a găsit-o într-un grup de băieţi, a făcut alte greşeli, inclusiv cea de a accepta să fie duse acasă de aceştia cu maşina.

Faptele se derulează apoi ca reacţie în lanţ, determinate de o combinaţie incendiară, cele două surori aparţin unei familii bogate, au privilegiul unei educaţii superioare, tinerii sunt săraci, iar frustrările răbufnesc, ajutate de băutură şi de droguri, de starea de exuberanţă a unei petreceri. Agitaţia ei creşte şi mai mult când, ca sora cea mare, se gândeşte la părinţii care nu au habar de ceea ce li se întâmplă lor.

Romanul cucereşte pentru că surprinde mai multe drame: sentimentele amestecate ce apar între două surori, când una dintre ele are un talent excepţional, acaparând grija părinţilor, iar cealaltă se simte neglijată; responsabilitatea ce o resimte întotdeauna sora sau fratele mai mare faţă de cel mic, ca şi nemulţumirea că trebuie să-l accepte în preajmă la întâlniri cu colegii. Cei mai mulţi care au avut un frate ori soră mai mică o ştiu prea bine.

Drama cea mare o provoacă însăşi prietenia. Katherine crede că Alice a readus-o în starea normală, se poate bucura iar de lucrurile pierdute, căci izolarea ei a pornit de la o dorinţă de autopedepsire. Dar descoperă curând că Alice nu este ce pare, că prietenia pe care i-a oferit-o nu este deloc dezinteresată şi sinceră, că are un frate implicat în drama trăită în trecut. Şi înţelege treptat că pentru greşelile făcute atunci, ea însăşi mai are de plătit.

"Adevărul despre fete" este un thriller psihologic, dar mult mai mult: un roman educativ care ţine loc de sute şi mii de avertismente ori lecţii de viaţă pe care părinţi şi profesori le tot dau adolescenţilor. Lectura le dovedeşte că vârsta minunată îi face vulnerabili, că prietenia însăşi este o probă greu de trecut.

Rebecca James, Adevărul despre fete, traducere din limba engleză de Laura Sandu , Editura Pandora M, 2010; PS realizat de Dan-Silviu Boerescu; 2010; 336 pagini

ELISABETA LĂSCONI, eseist şi critic literar. Absolventă a filologiei bucureştene (1980), doctorat susţinut în 1998 cu o teză despre Sorin Titel, publicată în două cărţi ("Oglinda lucioasă, oglinda aburită", Ed. Amarcord, 2000; "Sorin Titel, Ciclul bănăţean", Ed. Univers, 2000). Colaborări la revistele Adevărul literar şi artistic, Caiete Critice, Cultura, România literară, Viaţa Românească.