Reduceri de sezon la magazinul de sinucideri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 12.04.2011

Julia Franck

Femeia din amiază

Editura Humanitas fiction

Traducere din limba germană şi note de Ramona Trufin. Julia Franck (n.1970) a debutat în 1998, a obţinut mai multe premii, iar în 2007 a publicat romanul de faţă, tradus curând în 35 de limbi şi vândut în peste un milion de exemplare, pentru care autoarea este distinsă în acelaşi an cu cel mai important premiu pentru literatură germană, Deutscher Buchpreis. Acţiunea se petrece în vara anului 1945, în estul Germaniei, într-o gară asaltată de populaţia înfricoşată care visează să prindă un tren spre vest. Helene şi fiul său sunt fugari, dar micul Peter nici nu-şi imaginează că, de fapt, coşmarul abia începe: mama lui îl abandonează pe o bancă din gară. Aceasta rupe şi legăturile cu trecutul, în care a trebuit să îndure tortura unei mame bolnave psihic, moartea tragică a bărbatului iubit şi căsătoria umilitoare cu un inginer nazist.

Henning Mankell

Omul din Beijing

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Bogdan Nicolae Marchidanu. Născut în 1948, scriitorul suedez şi-a început cariera ca regizor, a fost un activist politic, a protestat împotriva războiului din Vietnam, a locuit în mai multe ţări din Africa. A câştigat mai multe premii importante, suedeze sau internaţionale, iar cărţile sale au fost traduse în 40 de limbi. Acţiunea romanului de faţă, un thriller publicat în 2008, se petrece, ca şi viaţa autorului, pe mai multe continente, dar şi pe o amplă perioadă de timp. Comerţul cu sclavi dintre China şi Statele Unite, din urmă cu 150 de ani, are ecouri în ţările de azi, dar şi în Suedia, unde o judecătoare descoperă o serie de asasinate.

Alexandru Păduraru

Cutia muzicală

Editura Vremea


Prima parte a volumului, "Rătăcitor pe Calea Victoriei", este o proză despre România interbelică, în care cititorii vor descoperi aventurile unor personalităţi din lumea culturii. A doua parte - "Condiţia flaşnetarului" - este o surpriză, oferind detalii despre cele mai teribile experienţe ale jurnalistului Alexandru Păduraru, după evenimentele din 1989. "Mai bine fă-ţi bagajele şi întoarce-te acolo unde îţi era locul, în Bucureştiul interbelic, să porţi o flaşnetă pe Calea Victoriei şi să n-ai habar de ce se va întâmpla a doua zi sau peste nu ştiu câţi ani."

Melissa de la Cruz

Bal mascat

Editura Leda

Traducere din limba engleză de Mădălina Andrei. Cartea este volumul al doilea din seria fantasy cu vampiri "Sânge albastru". Schuyler van Alen doreşte o explicaţie legată de misterioasele morţi care au avut loc în rândurile tinerilor vampiri. Împreună cu Oliver, cel mai bun prieten al ei, Schuyler călătoreşte în Italia, cu speranţa de a-l găsi pe singurul om care o poate ajuta - bunicul ei. Între timp, la New York, pregătirile sunt în toi pentru Balul Celor Patru Sute, o petrecere exclusivistă găzduită de cei mai bogaţi şi puternici vampiri - o gală a celor cu sânge albastru. "Împletind umorul subtil cu detaliile rafinate ale vieţilor celor însetaţi de sânge, De la Cruz ne propune o concepţie asupra vampirilor foarte diferită de tradiţionalii demoni care se tem de ţăruşii înfipţi în inimă." (Booklist)

Leila Meacham

Trandafiri

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Alexandru Maniu. Autoarea a fost profesoară şi s-a apucat de scris după pensionare. Romanul acesta de debut a fost publicat când Meacham avea 70 de ani. Este un altfel de "Pe aripile vântului", un roman despre Sudul american, cu plantaţii de bumbac şi păduri, cu o duşmănie de aproape un secol între familii străvechi, din care ies îndrăgostiţi prigoniţi de soartă şi de propria fire. Acţiunea se petrece în Texas. O saga ce se întinde pe mai multe generaţii, povestea de iubire trecând de la o generaţie la alta. Cartea readuce în prim-plan romanele-fluviu şi a fost publicată deja în 11 ţări.

Jean Teulé

Magazinul de sinucideri

Editura Allfa

Traducere din limba franceză şi note de Magda Răduţă. Autorul, născut în Normandia, s-a făcut cunoscut ca autor de bandă desenată şi a debutat ca romancier în 1991. Romanul de faţă a apărut în 2007. Într-un viitor îndepărtat, în Oraşul Religiilor Dispărute, singura speranţă de a evada din derizoriul cotidian este elegantul Magazin de sinucideri al familiei Tuvache. Aici se găsesc toate cele necesare unei sinucideri stilate, care să facă cinste sinucigaşului - peşti otrăvitori, decoruri şi costume de harakiri, cocktailul letal al zilei, sărutul morţii. Probabil cel mai comic roman despre sinucidere scris vreodată.