Viaţa la câţiva kilometri de dezastrul nuclear: de la raţii şi ajutor reciproc la lipsa de informaţii privind radiaţiile

Autor: Catalina Apostoiu 12.04.2011

Dai Saito locuieşte în Haramachi-ku din Minamisouma, în interiorul zonei de evacuare din jurul centralei nucleare de la Fukushima. După cutremur, el a ales să rămână în Haramachi-ku împreună cu mama sa, în timp ce soţia sa şi copiii au plecat din oraş. După dezastru, viaţa sa s-a schimbat radical, scrie BBC News.

În ultimele patru săptămâni, situaţia din Haramachi-ku s-a schimbat mult. Magazinele mici au început să se deschidă treptat, mama sa s-a întors la lucru, iar oamenii vin şi pleacă din când în când. Unii s-au întors pentru că s-au săturat să trăiască în adăposturile puse la dispoziţie de guvern, alţii s-au întors la lucru. Marile supermarketuri şi restaurante rămân închise, dar unele magazine private s-au deschis, deşi nu 24 de ore din 24, şi pot fi cumpărate unele bunuri de folosinţă zilnică. Totuşi, distribuţia stagnează, iar stocurile sunt scăzute.

Când iese, Dai Saito încearcă să poarte aceleaşi haine pentru a reduce numărul de articole expuse radiaţiilor. Prin spălare cu apă potenţial poluată, îmbrăcămintea ar fi probabil contaminată.

În zonă, oamenii se ajută între ei. Banii disponibili sunt în scădere, iar sumele cheltuite pe comunicaţii deşăşesc aşteptările, spune Dai Saito.

Raţiile, serviciile medicale sunt gratuite, iar unele taxe de drum nu se mai plătesc. În schimb, energia, comunicaţiile şi carburanţii nu sunt gratuite.

Consiliul local din Minamisouma munceşte din greu. De când au încheiat transferul celor care au dorit să părăsească zona, membrii acestuia duc hrană şi ajutoare celor care au rămas. Pe de altă parte, Dai Saito spune că este departe de a fi mulţumit de guvern, care până acum nu a transmis informaţii transparente celor din zonele de evacuare şi nu a explicat cum a luat decizii care nu sunt în linie cu standardele internaţionale.

Oamenii nu sunt siguri dacă Tepco, compania care deţine centrala de la Fukushima, face faţă situaţiei foarte bine. Li se spune că materiile radioactive nu au efecte nocive imediate asupra sănătăţii, însă oamenii sunt îngrijoraţi cu privire la viitor.

Dai Saito spune că are în faţă o decizie extrem de dificilă. Vrea să rămână în Minamisouma, însă consideră că acest lucru va fi imposibil dacă situaţia nu se va schimba.

Potrivit primarului din Minamisoma, Katsunobu Sakurai, peste 71.000 de oameni locuiau în această zonă înainte de 11 martie. După o lună, numărul scăzuse la mai puţin de 10.000.