Cum e sa conduci banci si apoi spitale?

Autor: Razvan Muresan 12.04.2011

"Am pornit de la zero de multe ori in viata". Sefa Medicover, Catalina Balan, s-a format in vremurile in care gigantii bancari rasareau in Romania ca sa-si deschida primele unitati. Cat de diferit e sa conduci o retea de clinici private dupa 17 ani in banci?

"Faptul ca ieseam din domeniul bancar si faceam schimbarea pentru un domeniu care imi place foarte mult, dar care este similar si ofera foarte multe oportunitati a fost un vis devenit realitate." De-a lungul interviului, Catalina Balan, numita de trei luni la conducerea Medicover, a folosit de cel putin zece ori cuvantul "oportunitati". Iar preluarea conducerii Medicover de catre un bancher de cariera atrage dupa sine oportunitati, dar si provocari.

Absolventa de Finante-Banci in 1993, Balan a inceput odiseea lucrului in domeniul bancar in urma unui concurs organizat de Bancorex. Sistemul bancar era atunci la inceput, pentru ca sediile bancare se aflau doar in Bucuresti, iar Bancorex era singura unitate care lucra cu valuta. Pe parcursul celor 17 ani de lucru in banci, Balan marturiseste ca a fost un domeniu care i-a oferit multe sanse de a se reinventa. Asa se face ca a trecut apoi prin Banca Anglo-Romana, iar in 1996 s-a mutat la Citibank, care abia intra pe piata romaneasca. Dupa opt ani, Catalina Balan a parasit Romania, din pozitia de branch manager al ABN-AMRO, si a ajuns tocmai la Londra: "Decizia de a pleca a venit exact datorita diferentei de sistem economic in care functionam noi, cei tineri. Desi trecusera ani de la Revolutie, putine lucruri apucasera sa se schimbe". Pe scurt, se invata dupa manuale vechi, iar experienta profesorilor era limitata. Pe seama lipsei de experienta si a nevoii de a intelege cum functioneaza o alta economie, a aplicat la un MBA la London Business School, unde a studiat intre 2001 si 2003. CitiĊ£i mai multe pe www.businessmagazin.ro.