Brokerii tind să creadă că scăderile de pe Bursă sunt corecţii trecătoare

Autor: Stefan Musgociu 12.04.2011

Bursa a scăzut şi marţi, cu 0,96%, pentru a doua şedinţă consecutiv, pe o lichiditate cu 68% mai mare decât rulajul de luni, aproape jumătate din rulajul de 8,8 mil. euro fiind susţinut de acţiunile Fondului Proprietatea.

Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan, spune că şedinţele de scădere pe lichiditate re­dusă pentru cele mai multe acţiuni sunt specifice unei perioade de corecţii pe un trend ascendent şi crede că majoritatea investitorilor aşteaptă reluarea creşterilor sau prelungirea corecţiilor înainte de a reîncepe să tranzacţioneze.

"În ultimele săptămâni a fost un trend puternic ascendent, iar cei care au vândut au văzut că puteau obţine mai mult, iar dacă mai au de vândut aşteaptă revenirea creşterilor şi astfel s-a creat o reticenţă la vânzare. Pe de altă parte, cumpărătorii sunt prudenţi, deoarece şi pieţele externe sunt pe scădere, după prelungirea şi agravarea situaţiei centralei nucleare de la Fukushima. Nu cred că ştirea din Japonia a avut un impact direct în piaţa noastră, însă corelarea cu bursele externe a dus la corecţii", a declarat Moldovan.

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după numai 10 minute co­ta­ţiile celor mai multe acţiuni au trecut sub valorile de luni. Ordinele de vân­za­re, deşi pentru volume reduse de titluri pentru majoritatea acţiunilor, au depăşit cererea, astfel că bursa a continuat să scadă uşor până la finalul şedinţei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scă­dere în medie cu 0,87%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fon­dului Proprietatea (FP) au plasat indi­cele BET-FI cu 1,44% sub referinţă.

Brokerul crede că dacă perioada de corecţii va continua, unii investitori vor decide să vândă şi asta va duce la rulaje mai mari.

"Totuşi, dacă pieţele externe vor reveni pe creştere, s-ar putea să vedem o mişcare similară şi pe bursa locală, înso­ţită de volume mai mari de tran­zac­ţio­nare. Alte motive pentru reluarea creş­te­rilor ar fi aprobarea dividendelor propuse de unele companii sau de acţionarii unor societăţi de la BVB, dar şi informaţiile despre creşterea econo­mică din primul trimestru. Am putea spune că investitorii au inclus deja în pre­ţurile acţiunilor aşteptările de re­venire pe creştere economică, deşi da­tele despre inflaţie nu au fost atât de încurajatoare. Dacă datele privind creşterea economică vor fi sub aşteptări, este posibil să vedem unele corecţii în piaţă", a explicat Moldovan.

Potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6%, în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.

Acţiunile Fondului Proprietatea au con­tinuat să fie şi marţi cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 16,7 milioane lei. La finalul sesiunii aceste titluri erau co­tate la 0,599 lei, preţ în scădere cu 1,16%.

Pe următoarele două poziţii în topul rulajelor s-au clasat acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 4,3 milioane lei şi, respectiv, 3 milioane lei. Cotaţia titlurilor băncii a stagnat la 1,495 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 1,63%, la 1,629 lei.

De urmărit astăzi