Legea parteneriatului public-privat este inaplicabilă

Autor: Iulian Anghel 12.04.2011

Legislaţia în domeniul achiziţiilor publice are încă lipsuri, deşi a fost modificată de nemumărate ori şi urmează să mai fie modificată.

Legea parteneriatului public-privat adoptată anul trecut, aflată în "examen" la Bruxelles, este nefuncţională pentru că este extrem de schematică, foloseşte noţiuni greşite, nu foloseşte termeni consecvenţi.

CNSC: În 2010, numărul contestaţiilor pentru licitaţiile publice s-a ridicat la 8.000

Există încă complicităţi între instituţiile statului care fac achiziţii publice şi companiile private, de aici o mare suspiciune în ce priveşte sistemul achi­zi­ţiilor publice, o piaţă anuală de 20 mld. euro.

Florian Niţu: Este necesară schimbarea metodelor de implementare a licitaţiilor pentru parteneriatele public-privat la proiectele mai complexe

Acestea au fost doar unele dintre concluziile seminarului "Eficienţa în achiziţii publice - o piaţă de 20 mld. euro anual. Cum poate fi scos din anonimat parteneriatul public-privat", organizat ieri de Ziarul Financiar în parteneriat cu Popovici Niţu&Asociaţii şi compania Octagon Contracting& Engineering.

Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), prezentă la eveniment, a admis că sistemul de achiziţii publice are multe lipsuri provocate fie de cadrul instituţional incomplet, este grevat de prea multe instituţii, iar legile au fost modificate de prea multe ori. Însă ea a anunţat că vor fi aduse legislaţiei noi corecţii pentru o şi mai mare transparenţă pentru blocarea încercărilor de fraudare a licitaţiilor.