Fukushima şi Cernobîl sunt asemănătoare doar "pe hârtie". Efectele sunt "complet diferite"

Autor: Radu Racu 13.04.2011

Intensitatea accidentului nuclear de la Fukushima este clasificată la nivelul 7, asemenea celui de la Cernobil, însă situaţia din provincia japoneză este "complet diferită" de cea din Ucraina, din urmă cu 25 de ani, a anunţat miercuri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

"Fukushima şi Cernobîl sunt foarte diferite", a declarat marţi, pentru jurnalişti, directorul Departamentului de Siguranţă şi Securitate Nucleară din cadrul AIEA, Denis Flory.

Autorităţile nipone au anunţat marţi că au revizuit nivelul accidentului de la Fukushima pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice de la 5 la 7, maximul de pe scara INES, atins de incidentul de la Cernobil, din 1986.

AIEA a subliniat, în mai multe rânduri, că accidentul de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din istorie, a fost cauzat de o eroare umană şi o eroare de concepţie, în timp ce criza de la Fukushima a survenit în urma unui cutremur şi unui tsunami de o putere neobişnuită.

"Mecanicile accidentelor sunt foarte diferite", a subliniat Flory.

Puternica explozie de la Cernobîl, cu un reactor în funcţiune, a emis mari cantităţi de radioactivitate în atmosferă, "care s-au răspândit peste tot, în lume". În schimb, la Fukushima, reactoarele erau oprite şi nu a avut loc nicio explozie în interiorul incintei de securitate.