Sătui să mai plătească pentru greşelile altora, nemţii propun crearea unui asigurător de obligaţiuni de stat

Autor: Livadariu Andreea 13.04.2011

Grupul german de asigurări Allianz a propus înfiinţarea unui asigurător de obliga­ţiuni de stat sponsorizat de Uniunea Europeană pentru a ajuta ţările cu probleme precum Grecia, Iralnda sau Portugalia să se împrumute de pe pieţele financiare la dobânzi rezonabile, scrie The Wall Street Journal.

Înfiinţarea unui asigurător european al titlurilor de stat ar reduce costurile de îm­prumut şi ar uşura calcularea riscului pentru investiţiile în obligaţiuni emise de guverne, este de părere Paul Achleitner, director financiar al Allianz.

Totodată, s-ar facilita accesul ţărilor europene la pieţele de capital, ceea ce ar reduce semnificativ riscul de intrare în incapacitate de plată a ţărilor cu datorii.

Pentru că reduce riscul de default, acest asigurător ar ridica o povară şi de pe umerii guvernelor. În actualul sistem de ajutorare a statelor cu probleme, bazat pe fondul de urgenţă al UE, Germania, fiind cea mai mare economie de pe continent, trebuie să vină cu cei mai mulţi bani.

Pe termen lung, beneficiul s-ar sesiza în evitarea unei viitoare crize bancare prin reducerea presiunii care planează pe umerii băncilor europene, principalii cumpărători ai datoriilor publice din ţările UE.

Propunerea ar reduce expunerea investitorilor faţă de riscul de default al statelor la 10% din totalul investiţiilor, susţine Achleiter, argumentând că "eu, ca investitor, voi investi (în cumpărarea datoriilor de stat - n.red.), deoarece acum ştiu că pierderea maximă nu poate depăşi 10% din totalul investiţiilor".

Cu ce vine nou propunerea

Noutatea propunerii Allianz constă în "constituirea unei garanţii explicite, prin crearea unei impresii că se garantează riscul", spune Nicolae Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Cu toate acestea, dacă beneficiul pe termen scurt este "scăderea randamentelor la obliga­ţiuni, pe termen lung problemele de solvabilitate nu s-ar rezolva nici prin această modalitate, deoarece soluţia pentru solvabilitate este un proces sever de reducere a cheltuielilor", mai spune Chideşciuc.

În prezent, investitorii beneficiază de un sistem de garantare a investiţiilor în titluri de stat, şi anume instrumentele financiare CDS, care reprezintă o asigurare a protecţiei contra riscului intrării în incapacitate de plată. Mai exact, CDS-urile sunt instrumente financiare care pot fi emise de orice bancă şi instituţie financiară şi reprezintă o garanţie în caz de imposibilitate a rambursării la scadenţă a obligaţiilor financiare asumate.

Riscuri mai mici

Unele voci susţin că dacă propunerea germanilor de la Allianz s-ar materializa, riscul de default ar fi mai mic, iar presiunea asupra CDS-urilor s-ar diminua. Pe de altă parte, "în acest sens există argumente pro şi contra. Eu nu cred că în acest fel se poate obţine o reducere a riscului investiţiilor", spune Chideşciuc.

Pentru capitalizarea noului asigurător, Paul Achleitner propune ca guvernele europene să folosească o parte din fondul Mecanismului European de Stabilitate, care va avea o capacitate de 500 mld. euro.

Totodată, ţările emitente de obligaţiuni ar plăti o primă asigurătorului, a cărei valoare ar depinde de riscul de credit, iar în cazul în care guvernele emitente ar intra în incapacitate de plată, despăgubirile s-ar realiza din noul fond de asigurare. "Dacă ar fi existat un mecanism de asigurare, s-ar fi putut evita situaţia în care ne aflăm începând cu anul trecut", este de părere Mathias Hoffman, profesor la Universitatea din Zürich. "Nu există nicio modalitate de acordare a unui bailout Franţei, Germaniei, Italiei sau Spaniei. Însă riscurile pe care le vedem în Grecia, Spania şi Irlanda ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi exprimat clar până unde poate merge solidaritatea europeană, precum şi cât sunt dispuse să plătească."