Brokerii cred că volatilitatea va creşte în preajma adunărilor generale ale acţionarilor

Autor: Stefan Musgociu 13.04.2011

Bursa a crescut miercuri cu 0,8%, după ce în prece­den­tele două şedinţe a scă­zut cumulat cu 2,1%, însă aproape jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tran­zacţiile cu acţiunile Băncii Tran­sil­va­nia (TLV) şi Fondul Proprietatea (FP).

Preţurile celor mai multe acţiuni au fost pe creştere uşoară încă din primele mi­nute, în linie cu marile pieţe externe, însă cei mai mulţi investitori au preferat să rămână pe poziţii de aşteptare. Ast­fel, lichiditatea pieţei acţiunilor a fost de 32,2 mil. lei (7,6 mil. euro), sumă cu 10% sub rulajul de marţi, de 35,7 mil. lei (8,7 mil. euro). Gabriel Morariu, broker la BT Securities, crede că majoritatea in­ves­titorilor au devenit mai prudenţi şi aşteaptă publicarea rezultatelor finan­ciare trimestriale ale companiilor, după ce propunerile de dividende şi rezultatele de anul trecut au dus la un ritm ascendent alert în primele luni ale anului.

"Rezultatele financiare şi evoluţia de ansamblu a economiei ar putea reprezenta confirmări pentru o continuare a trendului din prima parte a anului dacă vor fi în ton cu aşteptările, însă dacă datele vor fi sub estimările investitorilor, am putea asista la unele corecţii", a declarat Morariu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,74%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,98%.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au plasat indicele BET-FI cu doar 0,07% peste nivelul de marţi.

Indicele extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, a avansat cu 0,56%.

Acţiunile Băncii Transilvania şi Fondul Proprietatea s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 7,8 mil. lei şi, respectiv, 6 mil. lei. Cele două titluri au asigurat, astfel, 44% din lichiditatea pieţei acţiunilor.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile băncii a fost realizată la 1,501 lei, preţ în creştere cu 0,4%, însă acţiunile FP au scăzut cu 0,25%, la 0,5975 lei.

Brokerul consideră că unii investi­tori îşi reorientează în prezent atenţia spre acţiuni care au crescut mai lent decât titlurile SIF-urilor sau ale com­paniilor mai lichide, în speranţa că acestea vor recupera mai repede decala­jul faţă de SIF-uri şi titlurile lichide.

"Investitorii caută şi alte opor­tu­nităţi în companii la care se aşteaptă rezultate financiare bune şi pentru ale căror acţiuni nu a existat un interes ma­jor în prima parte a anului. Odată cu publi­carea rezultatelor financiare, pre­cum şi cu dezbaterile din cadrul adu­nărilor generale mă aştept la o vola­ti­li­tate crescută pe BVB", a afirmat Mo­rariu.

Acţiunile BVB au crescut cu 2,21%, după anunţul potrivit căruia un grup de trei acţionari au propus înjumătăţirea capitalului social, de la 76,7 mil. lei la 38,3 mil. lei, prin reducerea valorii nominale. Suma rezultată ar urma să fie distribuită acţionarilor sub formă de dividende extraordinare.

De urmărit astăzi