Investiţiile străine au scăzut în februarie. Deficitul contului curent creşte, dar e departe de 2010

Autor: Claudia Medrega 13.04.2011

Investiţiile străine directe au scăzut cu 50% în februarie faţă de aceeaşi lună din 2010, însă cumulat pe primele două luni nivelul a ajuns la 294 mil. euro, dublu faţă de anul trecut, ca urmare a susţinerii companiilor - mamă din străină­tate pentru subsidiarele din România prin acordarea de finanţări.

Potrivit datelor BNR, creditele intra-grup au însumat în primele două luni 267 mil. euro, iar participaţiile la capital au fost de 27 mil. euro.

După ce în ianuarie investiţiile străine directe au depăşit de opt ori nivelul din prima lună a anului trecut, ajungând la 240 mil. euro, în februarie s-au redus la jumătate comparativ cu februarie 2010, totalizând doar 54 mil. euro.

Faptul că deficitul de cont curent este finanţat integral prin investiţii străine directe este un rezultat pozitiv, pe lângă evoluţia exporturilor care a depăşit toate aşteptările, comentează Florian Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen. "Evoluţia balanţei de plăţi continuă să surprindă în mod pozitiv în ansamblu, şi în particular, pe componenta balanţa comer­cială. Evoluţia exporturilor depăşeşte toate aşteptările şi, dată fiind evoluţia pieţei valutare, confirmă că nu cursul de schimb este cel care generează competitivitatea sănătoasă a exporturilor."

Deficitul de cont curent, care măsoară ieşirile nete de valută din economie generate de operaţiunile comerciale curente, a cobo­rât la 29 mil. euro în februarie, comparativ cu 636 mil. euro în aceeaşi lună din 2010.

Cumulat pe primele două luni, contul curent al balanţei de plăţi a avut un deficit de 44 mil. euro, de 17 ori mai mic faţă de nivelul din aceeaşi pe­rioadă de anul trecut.

Ajustarea deficitului se datorează în primul rând diminuării dezechilibrului comerţului cu bunuri şi servicii, în timp ce exce­dentul transfe­rurilor cu­rente s-a majorat.

Economistul-şef al BRD-SocGen consideră că există premise ca deficitul de cont curent să rămână sub 5% din PIB în acest an, departe de a deveni o vulnerabilitate precum în 2007 şi 2008.

Cumulat pe primele două luni, deficitul de cont curent a fost de 44 milioane euro, fiind finanţat integral prin investiţiile străine directe.În ceea ce priveşte transferurile curente, în creştere cu circa 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Libocor consideră că sunt şanse să se menţină tendinţa pe măsură ce revenirea economiilor europene vestice în care rezidenţii români lucrează se va consolida.

Banii trimişi de românii din străinătate s-au dublat în februarie, faţă de aceeaşi lună de anul trecut, intrările de valută din transferuri curente depăşind 660 mil. euro.

Intrările din transferuri erau asimilate în mod tradiţional fluxurilor de valută de la românii care muncesc în străinătate, însă în această categorie intră şi fonduri europene - fără ca în această zonă să existe semnale privind o perfor­manţă deosebită în ultima perioadă. Pe primele două luni soldul transferurilor curente a fost de 534 mil. euro, în creştere cu 60%.

Cât priveşte datoria externă, economistul-şef al BRD-SocGen crede că dinamica de acumulare va scădea şi nu consideră că va pune probleme de gestio­nare.

Datoria externă a ajuns la sfârşitul lunii februarie la 91,8 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro peste nivelul de la sfârşitul anului trecut. Datoria externă pe termen mediu şi lung, care reprezintă circa 80% din datoria totală, a totalizat 72,8 mld. euro, nivelul fiind în creştere cu 1,1% faţă de finele anului 2010.

În opinia lui Libocor în acest an eco­nomia românească va avea patru provocări majore: reducerea deficitului bugetar, gesti­o­narea inflaţiei, atragerea fondurilor euro­pene care sunt mai sănătoase decât in­vestiţiile străine directe, dată fiind structura lor actuală, şi reducerea economiei nefis­calizate.