Grecia analizează vânzarea a jumătate din participaţia la OTE, pentru a reduce datoria statului

Autor: Oncu Marius Gheorghe 13.04.2011

Grecia analizează vânzarea a jumătate din participaţia de 20% la grupul de telecomunicaţii OTE, prezent şi în România, parte a unui plan de reducere a datoriilor statului ce include privatizarea mai multor active, potrivit presei elene, citate de Reuters.

Guvernul va anunţa până la sfârşitul săptămânii detaliile unui program de privatizări prin care vrea să obţină 50 de miliarde de euro până în 2015, dar şi planul fiscal pentru perioada 2012-2014.
Mai multe ziare din Grecia au anunţat miercuri, fără a cita surse, că executivul ia în calcul vânzarea unei participaţii la compania de utilităţi PPC, la care statul deţine 51% din acţiuni, însă o decizie finală nu a fost luată încă. PPC controlează peste 90% din piaţa energiei din Grecia.

"Cazul OTE pare să fie într-o fază mai avansată. Dacă guvernul aprobă, atunci vânzarea unei participaţii de 10% ar putea avea loc anul acesta", potrivit cotidianului elen Kathimerini.

OTE este controlat de grupul german Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.

În România OTE deţine 56% din capitalul Romtelecom, divizia locală de telefonie mobilă Cosmote şi reţeaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.