Marile bănci sunt suspectate de crearea unui cartel

Autor: Alexandru Stefan Matei 14.04.2011

Anchetatorii americani examinează posibilitatea ca o parte dintre giganţii industriei bancare să fi format un cartel pentru a manipula Libor, una dintre cele mai importante dobânzi de referinţă din sectorul bancar, înainte şi în timpul crizei financiare, conform unor surse citate de cotidianul american The Wall Street Journal.

Principalele vizate sunt Bank of America, Citigroup şi UBS.

În ultimul an, autorităţile din SUA au lansat o anchetă pentru a vedea dacă unele bănci din SUA şi Europa au raportat valori mai mici ale dobânzilor la care se finanţează, valori pe baza cărora se calculează dobânda Libor. Acum anchetatorii vor să vadă dacă băncile au format un cartel la nivel mondial şi dacă au stabilit de comun acord modul în care să raporteze dobânzile la care s-au împrumutat în perioada 2006-2008.

Ancheta, condusă de Departamentul de justiţie al SUA şi de către organismul de reglementare a pieţei de capital din SUA (SEC), analizează dacă băncile au raportat valori ale dobânzilor sub cele reale într-o perioadă în care în bilanţuri ieşeau la suprafaţă tot mai multe active cu probleme, iar lichiditatea ridica semne de întrebare.

Dacă o bancă se împrumuta la dobânzi mai mari decât celelalte instituţii, acesta era un semnal că problemele acelui creditor puteau fi mai mari decât recunoscuse public. Dobânzile unor împrumuturi în valoare totală de 10.000 mld. dolari sunt legate de Libor.