Cele mai puternice state ale viitorului vor să reducă puterea americanilor la FMI şi Banca Mondială

Autor: Livadariu Andreea 14.04.2011

Statele emergente au de gând să pună capăt monopolului deţinut timp de 65 de ani de Europa şi SUA la conducerea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit unor diplomaţi familiarizaţi cu propunerea iniţiată de China, Rusia, India, Brazilia şi Africa de Sud, cele mai puternice ţări emergente, scrie Bloomberg.

"Vom insista asupra faptului că guvernarea FMI şi a Băncii Mondiale nu trebuie să fie o rotaţie sistematică dintre SUA şi Europa, cu excluderea altor ţări", a declarat preşedintele Braziliei Dil­ma Rousseff, după summit-ul din China al ţărilor care formează grupul BRICS. În egală măsură, liderii celor cinci state au cerut schimbarea sistemului monetar actual cu unul care "să ofere stabilitate şi certitudine". Actualul sistem a fost creat după al Doilea Război Mondial prin Conferinţa de la Bretton Woods, care a pus bazele FMI şi a stabilit dolarul ca monedă de referinţă pentru rezervele valutare.

Statele BRIC şi Africa de Sud solicită acordarea unei importanţe mai mari modului în care este aleasă conducerea Băncii Mondiale şi a FMI, argumentând că structura de conducere a celor două organizaţii economice internaţionale trebuie să reflecte schimbările care au loc în economia mondială, se arată în declaraţia semnată cu ocazia summitului, de cele cinci state, potrivit surselor diplomatice care au vrut să-şi păstreze anonimatul. Criza bancară din 2008 şi recesiunea care a lovit Statele Unite şi Europa Occidentală au trimis statele dezvoltate în eşalonul doi al economiei mondiale şi au creat un gol pe care aşa numitele state BRIC, împreună cu alte ţări emergente urmăresc să îl umple. Rezervele valutare deţinute de cele cinci state au crescut în 2010 cu 13%, la 3.930 de miliarde de dolari (2.711 miliarde de euro), ceea ce reprezintă mai mult de o treime din total. PIB-ul Indiei a crescut cu 8,2% în T4 2010, al Braziliei cu 5%, al Rusiei cu 4,5% iar al Africii de Sud cu 3,8%, în timp ce PIB-ul SUA a avut un avans de doar 2,8%, iar cel al zonei euro de 2%, în aceeaşi perioadă.


Rezervele valutare ale Chinei au depăşit 3.000 mld. dolari

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au crescut cu aproape 200 de miliarde de dolari în primul trimestru, şi au atins un nou nivel record, de 3.050 de miliarde de dolari, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Avansul rapid al rezervelor valutare poate indica intrări importante de capital, în contextul în care China a înregistrat în primele trei luni ale anului primul deficit comercial trimestrial din 2004, de 1,02 miliarde de dolari, situaţie care ar putea complica eforturile guvernului de a tempera inflaţia.

Rezervele valutare ale Chinei sunt considerate un indicator al forţei economiei, rezultând în cea mai mare parte din surplusul comercial, dar creşterea rapidă a Produsului Intern Brut conduce la majorarea lichidităţii interne şi presiuni infla­ţioniste suplimentare.