Preţuri fixe la combustibili? Se poate, dar sunt şi consecinţe

Autor: Claudia Medrega 14.04.2011

Posibilitatea îngheţării preţurilor la combustibili pe baza legislaţiei existente este în studiul Consiliului Con­curenţei şi Departamentului de Afaceri Externe, la cererea premierului Emil Boc.

Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, spune că legislaţia românească permite în­gheţarea preţurilor, deşi nu există niciun astfel de pre­cedent într-o piaţă liberă. Ea a menţionat că OMV Petrom va respecta toate prevederile legislaţiei, făcând referire şi la con­formitatea cu legislaţia europeană. "Orice îngheţare va fi tem­porară, pentru că ăsta e spiritul unei intervenţii ad­ministrative în politica de preţuri comerciale, şi bineînteles că vor urma consecinţele după expirarea respectivei in­terdicţii. Petrom respectă ce­re­rea şi oferta. O să respectăm legislaţia din Ro­mânia, con­form principiului dreptului român şi principiilor euro­pene."

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei
Există posibilitatea de a îngheţa preţurile în situaţii excepţionale, dar sunt două probleme: legislaţia există dinainte de aderarea la UE, astfel că trebuie analizat dacă contrazice tratatul, iar pe de altă parte trebuie lămurit ce înseamnă condiţii excepţionale.
Emil Boc, prim-ministru
Am invitat la şedinţa de guvern şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei şi am cerut ca împreună cu Departamentul de Afaceri Europene să ne prezinte dacă acest articol din lege este compatibil cu legislaţia europeană şi dacă poate fi aplicat în România, având în vedere faptul că acel articol a fost adoptat înainte de intrarea în UE. Dacă răspunsul va fi pozitiv, vom găsi o soluţie.
Mariana Gheorghe, directorul general executiv al OMV Petrom
Îngheţarea preţurilor este permisă de legislaţia românească, dar nu există niciun precedent de acest fel pe o piaţă liberă. Orice astfel de îngheţare va fi temporară, pentru că ăsta e spiritul unei intervenţii administrative în politica de preţuri comerciale, şi bineînteles că vor urma consecinţele după perioada expirării respectivei interdicţii.
Este momentul să ne concentrăm pe creşterea economică, cer investitorii străini