Cea mai mare bancă americană anunţă un profit în cădere cu 37% la trei luni

Autor: Popescu Vlad 15.04.2011

Profitul net al Bank of America (BofA), cea mai mare bancă americană după active, a scăzut cu 37,5% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la două miliarde de dolari, afectat în principal de costurile mai ridicate pe segmentul creditelor ipotecare.

Rezultatele băncii au fost sprijinite de scăderea costurilor de credit, câştigurile din investiţii de capital şi veniturile mai mari obţinute din comisioane de asset management şi investment banking, se arată într-un comunicat al BofA.

Profitul a fost însă afectat de creşterea costurilor pe segmentul creditelor ipotecare, dar şi a cheltuielilor cu diverse litigii. Totodată, veniturile mai reduse din vânzări şi trading faţă de nivelurile record din primul trimestru al anului trecut au împins în jos profitul.

Venitul net al băncii, care exclude cheltuielile cu dobânzile, a scăzut cu 16% în primul trimestru, la 26,8 miliarde de dolari, de la 31,9 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut. Provizioanele au scăzut totodată puternic, de la 9,8 miliarde de dolari la 3,8 miliarde de dolari.

Cheltuielile, exclusiv costurile cu dobânzi, au urcat cu 7,4%, de la 18,6 miliarde de dolari la 20,2 miliarde de dolari.

Rata creditelor neperformante a scăzut de la 3,7% la 3,4%, iar soldul acestor active a coborât de la 35,9 miliarde de dolari la 31,6 miliarde de dolari.

Activele totale ale BofA valorau 2.338 miliarde de dolari la finele lunii martie, faţă de 2.370 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, respectiv 2.516 miliarde de dolari după primele trei luni din 2010.