Economia Chinei a crescut cu 9,7% în primul trimestru

Autor: Cojocaru Bogdan 15.04.2011

Economia Chinei, a doua ca mărime la nivel mondial, a crescut în primul trimestru cu 9,7%, comparativ cu perioada similară anului trecut, ritm puţin mai redus decât cel din ultimele trei luni ale 2010, de 9,8%, dar superior estimărilor majorităţii analiştilor, potrivit Financial Times.

Faţă de ultimul trimestru din 2010, economia a avansat cu 2,1%.

Totodată, inflaţia a accelerat de la 4,9% în februarie la 5,4% în martie, comparativ cu acceaşi lună a anului trecut, cel mai ridicat nivel din ultimele 32 de luni. Alimentele au fost mai scumpe cu 11,7% în martie, faţă de aceeaşi lună din 2010.

Produsul Intern Brut şi inflaţia avansează în ritmuri mai puternice decât s-a anticipat, în pofida eforturilor guvernului de a tempera creşterea economică şi a preţurilor de consum. În cadrul acestor acţiuni, Beijingul a majorat de patru ori dobânzile în ultimele şase luni şi a crescut proporţia depozitelor pe care băncile mari trebuie să le păstreze ca rezerve.

"În pofida celor mai agresive măsuri de limitare din ultimii ani, se pare că guvernul nu poate încetini economia. Beijingul a fost nevoit de mai multe ori să recurgă la măsuri precum controlul direct al preţurilor alimentelor şi limite în achiziţiile de locuinţe, pentru a reduce presiunile inflaţioniste", a afirmat Alistair Thornton, analist la IHS Global Insight.