Credite cu Euribor +1,9% pentru cine a supravieţuit crizei

Autor: Liviu Chiru 16.04.2011

Companiile cu un profil financiar bun primesc oferte de creditare "de nerefuzat", la marje şi de 1,9% peste Euribor, ceea ce arată că pe piaţă s-a reluat competiţia acerbă pentru atragerea de clienţi, însă asemenea preţuri nu mai ţin cont de risc, spune Laurenţiu Mitrache, şeful Bank Leumi, un jucător de talie mică pe plan local, controlat de unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Israel.



"Mi-e teamă că se repetă istoria. Reîncepe cursa de a lua clienţi cu orice preţ, iar competiţia se face prin cost, ofertele sunt de nerefuzat. Asta redeschide drumul spre probleme", a spus Mitrache într-un interviu acordat ZF.

Mai mulţi jucători de talie mare încearcă să câştige cotă de piaţă, în special pe corporate, şi au ieşit la atac, în căutarea companiilor care au supravieţ uit crizei şi au nevoie acum de finanţ are. Deşi optimismul bancherilor este legat de perspectivele de revenire pe plus a economiei în 2011, provizioanele pentru creditele cu probleme abia au început să dea semne de încetinire, însă ating noi vârfuri istorice de la o lună la alta.

"Mulţi clienţi vin şi spun: am ofertă cu Euribor plus 1,9%. Marja asta trebuie să acopere şi riscul, dar cu ce e mai mic riscul acum? Este o decizie foarte delicată. Răspundem cu aceeaşi monedă şi reducem costurile, dar pentru industrie nu ştiu dacă este bun comportamentul acesta", afirmă Mitrache, subliniind că băncile mici, cum este şi Leumi, nu pot decât să încerce să se poziţioneze pe o piaţă în care marii jucători dictează.

Costul riscului a fost usturător pentru Leumi anul trecut, banca înregistrând pierderi de 53 mil. lei (12 mil. euro), la un volum al creditelor acordate de 812 milioane de lei. Mitrache spune că volumul mare al provizioanelor se datorează parţial şi unei prudenţe extraordinare.

"Sunt doar trei cazuri în care chiar nu mai avem perspective de recuperare, iar acolo suntem blocaţi de ineficienţa justiţiei", afirmă şeful Leumi Bank. Mitrache spune că procedura insolvenţei este adeseori folosită "abuziv", de antreprenori care doresc doar să scape de o parte din datorii, fără să treacă printro reaşezare reală a businessului.

"Banca are un singur vot la adunarea creditorilor, chiar dacă are 90% din creanţe. Mai vin salariaţii, administraţia fiscală locală şi eventual o altă firmă controlată tot de antreprenor (fiecare categorie având dreptul la câte un votn. red.) şi votează să îmi reducă mie creanţa la 30%." Mitrache spune că banca şi-a planificat să revină pe profit anul acesta, deşi câştigul nu va fi foarte mare.

"Primele date arată că am avut un profit foarte mic în primul trimestru. Ne-am planificat să încheiem anul pe profit."