"Adult, depind de părinţi pentru bani". Se întâmplă în SUA, cu mai bine de jumătate din "Baby Boom-eri"

Autor: Radu Racu 16.04.2011

Mai bine de jumătate din femeile din SUA care au născut în timpul generaţiei "Baby Boom" îşi susţin financiar copiii, iar 60% dintre ele sunt principalul sprijin când copii dau de greu, reiese dintr-un studiu publicat la sfârşitul acestei săptămâni, citat de Reuters.

Acelaşi studiu arată un contrast puternic pentru că din femeile intervievate, cu vârste între 46 şi 65 de ani, 86% au declarat că au devenit independente în jurul vârstei de 25 de ani.

"Pe vremea aceea voiam să plecăm naibii de acasă, cât mai curând posibil", a declarat Liz Kitchens, partener în cadrul Kitchens Group, o firmă de sondare a opiniei publice, din statul american Florida.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 441 de femei, în perioada 14 februarie - 14 martie.

Când le-a fost cerut să se descrie conform unor parametri daţi, 80% dintre femei au spus că este "foarte precis" să fie descrise drept "independente financiar şi de încredere", însă calificative precum "spontaneitate", "flexibilitate", "jovialitate şi simţul umorului" nu au punctat la fel de bine.

Un procent de 9% au declarat că cel puţin unul dintre copii lor majori trăiesc în aceeaşi casă, pe o perioadă nedeterminată. 12% asigură majoritatea cheltuielilor copiilor, în timp ce 31% au declarat că au copii care revin acasă, se bazează pe părinţi pentru a se descurca, dar se aşteaptă să devină independenţi.

Mamele americane din preioada "Baby Boom-erilor" din anii 60 sunt de fapt copii ajunşi la maturitate din precedentul val de după al doilea război mondial. Anii '60 au coincis în SUA cu revoluţa culturală, dominată de proteste, printre care şi cele ale mişcării feministe. Kitchens opinează că mamele care şi-au căutat independenţa atunci printr-o carieră au avut mai puţin de petrecut cu copii lor, pe care apoi i-au răsfăţat pentru a compensa timpul pierdut. Efectul a fost că majoritatea copiilor să simtă nevoia să se întoarcă într-un culcuş care era "prea călduros".