Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Catalina Apostoiu , Marius Oncu , Anca Dumitrescu , Vlad Popescu , Ioana Bojan 17.04.2011

Un grup de acţionari importanţi ai Barclays au indicat faptul că preferă ca banca britanică să-şi mute sediul în afara Marii Britanii, scrie The Telegraph. Investitorii au indicat într-o serie de conversaţii cu boardul că un sediu situat în New York sau în altă parte ar fi preferabil din perspectivă fiscală şi de reglementare.

Creşterea puternică a preţurilor la alimente a adus ţările sărace în pragul unei crize, a declarat preşedintele Băncii Mondiale Robert Zellick, citat de The Wall Street Journal. Majorarea preţurilor la alimente şi carburanţi reprezintă cea mai serioasă ameninţare pe termen scurt la adresa ţărilor în curs de dezvoltare.

Vicepreşedintele BCE Vitor Constancio a declarat că oficialii sunt în continuare hotărâţi să lupte împotriva inflaţiei, chiar şi după majorarea costurilor de finanţare pentru prima dată în aproape trei ani, scrie Bloomberg. BCE a urcat la începutul lunii dobânda de referinţă la 1,25%.

Grupul american Johnson & Johnson este în faza preliminară a negocierilor pentru preluarea producătorului elveţian de echipamente medicale Synthes în schimbul a aproximativ 20 mld. dolari, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Principalii acţionari ai Volksbank Austria vor asigura fonduri de 300 mil. euro grupului pentru a achita prima tranşă a unui ajutor de un miliard de euro primit de la statul austriac în perioada crizei financiare.

Numărul miliardarilor din Rusia a avut o creştere explozivă în decurs de un an, de la 62 la 101, potrivit revistei americane Forbes, în care magnatul Vladimir Lisin, preşedintele grupului metalurgic NLMK, s-a menţinut pe prima poziţie cu o avere de 24 mld. dolari.

Profitul net al Bank of America (BofA), cea mai mare bancă americană după active, a scăzut cu 37,5% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2 mld. dolari, afectat în principal de costurile mai ridicate pe segmentul creditelor ipotecare.

Grupul celor mai importante 20 de economii industrializate şi în curs de dezvoltare (G20) a convenit asupra unui plan pentru a evalua dacă ţări membre produc dezechilibre ce pot ameninţa economia mondială, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

Operatorul centralei nucleare avariate Fukushima a apreciat că va fi nevoie de aproximativ trei luni pentru a începe reducerea radioactivităţii şi între şase şi nouă luni pentru răcirea reactoarelor, relatează AFP. "Estimăm că va fi nevoie de aproximativ trei luni pentru a face în aşa fel încât nivelul radiaţiilor să înceapă să scadă", a explicat Tsunehisa Katsumata, preşedintele companiei TEPCO.