Bancherii caută un preşedinte executiv pentru asociaţia lor

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 17.04.2011

Consiliul Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) va selecta în termen de câteva săptămâni un preşedinte executiv, care va asigura managementul curent al organizaţiei şi reprezentarea în relaţiile cu autorităţile.

Decizia a fost luată în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor organizată la sfârşitul săptămânii trecute. Totodată, echipa de conducere a fost extinsă cu doi noi membri - Laurenţiu Mitrache (preşedintele Bank Leumi) şi Gheorghe Muntean (directorul sucursalei locale a Băncii Italo-Romena). De asemenea, Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, a primit un nou mandat în cadrul echipei de conducere a asociaţiei, în condiţiile în care vechiul mandat ajunsese la termen.

"Trebuie să fie o persoană care să aibă experienţă la nivel de conducător de bancă, nu neapărat preşedinte, dar măcar vicepreşedinte sau directorul de divizie. (...) Nu s-a stabilit exact nivelul salarizării, dar va fi o remuneraţie competitivă cu ce este pe piaţă, în funcţie de abilităţile persoanei care va fi selectată", a explicat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al ARB. Pe perioada mandatului, preşedintele executiv nu poate deţine alte funcţii. Gheţea consideră că selectarea unui conducător dintr-o bancă nu va fi diferită de competiţia actuală dintre bănci şi nu crede că va crea animozităţi între membrii asociaţiei.

"Orizontul pe care l-am primit de la AGA pentru angajarea preşedintelui executiv a fost imediat. În câteva săptămâni trebuie să identificăm acea persoană", a declarat Gheţea.

Bancherii au votat la AGA modificarea statutul asociaţiei, astfel încât Consiliul de Administraţie a fost transformat în Consiliu Director, noua structură fiind formată din şapte membri, incluzând un preşedinte şi un vicepreşedinte.

Până la acest vot, conducerea asociaţiei a fost formată din cinci membri: Radu Gheţea (preşedintele CEC Bank) - preşedinte al Consiliului de Administraţie, Petre Bunescu (director general adjunct al BRD) - prim-vicepreşedinte, iar mem­bri erau Steven van Groningen (preşedintele Raiffeisen Bank), Sergiu Oprescu (preşedintele Alpha Bank) şi Oana Petrescu (vicepreşedinte al BCR).

Gheţea: Proiectul de conectare a băncilor la baza de date a Poliţiei este blocat

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) se opune interogării bazei de date a Poliţiei privind evidenţa populaţiei de către băncile care vor să verifice autenticitatea documentelor de identitate prezentate de potenţiali clienţi.

"Un proiect care se referă la consultarea de către bănci a bazei de date a Poliţiei pentru a identifica acele cărţi de identitate false este blocat. Avem surprin­derea că un asemenea proiect este pur şi simplu refuzat de Autoritatea Naţională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pe motiv că dacă vine o persoană la ghişeu cu buletin fals şi nu este clientul nostru nu am avea dreptul să facem acest lucru. Noi vom continua să solicităm", a spus Gheţea.

El a precizat că ARB negociase deja cu furnizorul soluţiei informatice şi ajunsese la o soluţie cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru consultarea bazei de date.

Gheţea a precizat că soluţia informatică ar fi permis darea unui răspuns doar de tipul "este autentic" sau "este fals".

Un alt proiect la care ANSPDCP s-a opus se referă la transmiterea de scrisori către contribuabilii deţinători de card pentru a-i informa cu privire la posibilitatea plăţii taxelor şi impozitelor prin acest mijloc de plată.

Autorităţile au cerut băncilor CNP-urile persoanelor care au carduri bancare active pentru a limita nivelul cheltuielilor strict la informarea acestora.