Băncile străine câştigă cotă de piaţă în Grecia şi în regiune în defavoarea celor elene - presă

Autor: Marius Oncu 17.04.2011

Băncile străine câştigă constant cotă de piaţă în Grecia şi în Europa de Sud-Est, întrucât accesul limitat la finanţare al instituţiilor locale de credit creează oportunităţi, potrivit cotidianului elen Ekathimerini.

Bănci ca Emporiki, care este controlată de grupul francez Credit Agricole, grupul britanic HSBC sau Geniki, deţinută de Societe Generale, promovează activ în Grecia noi produse pentru depozite şi credite şi câştigă cote de piaţă.

Avantajul major al băncilor străine, notează Ekathimerini, este accesul la fonduri prin intermediul băncilor-mamă, care le permite să ofere finanţări foarte competitive clienţilor.
Subsidiarele băncilor elene din Europa de Sud-Est se confruntă cu o presiune tot mai ridicată, întrucât lipsa de lichidităţi şi costurile mari ale finanţării conduc la pierderea clienţilor importanţi pe segmentul de companii şi la o scădere a cotei de piaţă în regiune.

Companiile consideră subsidiarele băncilor elene ca vulnerabile, notează cotidianul. Ca urmare, clienţii pleacă, subsidiarele neputând să le ofere dobânzi competitive sau nivelul de finanţare pus la dispoziţie de alte instituţii de credit.

Chiar şi companiile elene prezente în Europa de Sud-Est încheie cooperarea cu subisidiarele băncilor elene şi se îndreaptă către alţi creditori.