Arbitrul telecom va strânge date şi despre achiziţiile şi investiţiile făcute de operatori

Autor: Adrian Seceleanu 17.04.2011
Companiile care oferă servicii de televiziune şi telecomunicaţii sunt obligate de ANCOM să ofere din acest an mai multe informaţii despre clienţi şi veniturile pe care le obţin.


Informaţii considerate până în prezent confidenţiale de către operatorii de comunicaţii - cum ar fi numărul de români care intră pe internet de pe telefonul mobil sau care a fost valoarea unor achiziţii - vor fi raportate din acest an de companii către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care va include apoi o parte dintre aceste informaţii în rapoartele sale publice, publicate cu o frecvenţă semestrială.

Noile reguli de raportare sunt stabilite printr-o decizie a şefului ANCOM, Cătălin Marinescu. ANCOM colecta datele şi întocmea rapoartele privind piaţa locală de comunicaţii după un set de reguli adoptat în urmă cu aproape cinci ani, astfel că informaţiile despre unele segmente de piaţă îşi pierduseră din relevanţă. Spre exemplu, pe piaţa de internet ANCOM con­sidera de mare viteză orice co­nexiune care permitea descăr­carea datelor cu o viteză de peste 128 kbps, dar între timp pe piaţă au apărut oferte de net fix cu rate de transfer de aproape 120 Mbps. Odată cu noul set de reguli, acceptat nu fără comentarii de către operatori, ANCOM va clasifica conexiunile pe cinci categorii de viteză, dar şi în funcţie de locul în care este furnizat serviciul, în mediul urban sau rural.

În premieră, ANCOM a solicitat şi va publica date despre numărul de utilizatori care accesează internetul de pe telefonul mobil şi numărul de clienţi care intră pe net de pe calculator cu carduri de date vândute de operatorii de telefonie mobilă.

Niciun operator nu publică în acest moment asemenea date defalcate, motivând că acestea sunt confidenţiale. În schimb pe piaţă circulă diferite estimări sau cifre obţi­nute, de exemplu, din informaţiile colectate de furnizorii de internet sau proprietarii de site-uri în legătură cu echipamentele de pe care sunt accesate diferite website-uri. ANCOM va putea agrega însă cifre comunicate oficial de companiile telecom oferind în premieră date despre cât de mare e piaţa de net mobil din România.

ANCOM a stabilit ca prima raportare în conformitate cu textul prezentei decizii să fie realizată până la data de 10 august 2011 pentru perioada de raportare 1 ianuarie - 30 iunie 2011. Arbitrul telecom a solicitat, printre altele, operatorilor să ofere mai multe date de­spre numărul de clienţi şi tipul de servicii furnizate în mediul rural.

Operatorii de comu­nica­ţii vor raporta la ANCOM şi câţi clienţi au pentru pachetele de servicii, ce venituri obţin şi unde se află clienţii, în mediul urban sau rural. Companiile va trebui să raporteze la autoritate şi ce achiziţii ale altor operatori au făcut şi pentru ce sume şi ce investiţii au în alte ţări sau pe piaţa locală. Operatorii au solicitat ANCOM pe durata perioadei de consultare a proiectului să elimine această prevedere, însă autoritatea a refuzat.

Potrivit documentelor oficiale ale ANCOM, autoritatea "intenţionează să publice în rapoartele sale cea mai mare parte a informaţiilor colectate prin intermediul acestei decizii".

Nu este clar însă dacă ANCOM va merge cu publicarea informaţiilor la fel de departe ca, de exemplu, arbitrul telecom din Ungaria, care oferă periodic date privind cotele de piaţă ale furnizorilor de pe diferite segmente de piaţă. "În cazul în care unele date statistice prezintă caracter de secret comercial, furnizorul va preciza şi justifica acest caracter, pentru fiecare indicator în parte", potrivit datelor ANCOM.

Ce date noi vor trimite companiile către autoritatea de reglementare

Câţi români intră pe net de pe mobil - operatorii de telefonie mobilă trebuie să raporteze separat câţi clienţi accesează serviciile internet prin intermediul aparatului telefonic/terminalului mobil şi, respectiv, al modemurilor/cardurilor/USB (direct pe laptop/PC/alt dispozitiv similar). În plus, operatorii vor preciza şi tehnologiile utilizate pentru conectare, respectiv GSM/GPRS, EDGE, 3G, LTE, CDMA şi EV-DO. Până acum, ANCOM raporta câţi clienţi utilizau serviciile de net mobil doar în funcţie de două criterii: dacă utilizatorii aveau abonament sau cartelă prepay şi dacă serviciile erau de mare viteză (peste 128 kbps) sau nu.

Cât internet "consumă" un client - pe piaţă circulă diferite estimări în ceea ce priveşte volumul de date consumat de utilizatorii de internet, însă până în prezent nu existau informaţii oficiale agregate de la operatori. Din acest an operatorii vor raporta la ANCOM traficul de date realizat pentru servicii de acces la internet sau transmisiuni de date, atât în reţelele fixe, cât şi în cele mobile.

Câte locuinţe au "cablu" - ANCOM le impune din 2011 tuturor operatorilor care oferă servicii prin linii fixe (cablu coaxial, fibră optică, linii de cupru, cablu UTP etc.), indiferent că e vorba de telefonie, net sau televiziune să raporteze numărul de locuinţe cablate, în funcţie de suportul prin care utilizatorii finali sunt conectaţi la reţele. Momentan, singura companie mare de comunicaţii care publică cifre detaliate în ceea ce priveşte propria reţea este UPC. Informaţii despre întinderea reţelelor Romtelecom sau, în special, RCS&RDS circulă doar sub forma unor estimări, în condiţiile în care ambii operatori au făcut numeroase achiziţii în ultimii ani.

Cea mai "tare" reţea - companiile de telefonie mobilă vor fi obligate să raporteze gradul de acoperire a teritoriului/populaţiei în funcţie de tipurile de reţele utilizate (GSM, UMTS, CDMA etc.). Acoperirea reţelei este, conform unei cercetări Gallup, unul dintre criteriile cheie urmărite de români la alegerea operatorului.

5 paliere de viteză pentru net - Din acest an operatorii de net fix vor raporta către ANCOM numărul de conexiuni în funcţie de cinci intervale de viteze, pe fiecare tehnologie de acces în parte, în timp ce numărul total de conexiuni va fi raportat distinct şi în funcţie de mediul în care au fost instalate (urban sau rural). Noile paliere după care vor fi măsurate vitezele sunt: 144 kbps - 2 Mbps, 2 Mbps - 10 Mbps, 10 Mbps - 30 Mbps, 30 Mbps - 100 Mbps şi peste 100 Mbps. Până acum, ANCOM considera de mare viteză orice conexiune care oferea o viteză de descărcare a datelor de peste 128 Kbps.

Bani alocaţi în investiţii şi achiziţii - ANCOM va colecta din acest an şi date privind investiţiile realizate de companiile telecom, dar şi despre valoarea tranzacţiilor de achiziţii. Autoritatea de reglementare va colecta şi informaţii despre investiţiile făcute de companiile româneşti în alte ţări, cu raportare separată în ce priveşte ţările UE.