Câteva sute de români plătesc anual între 15.000 şi 30.000 de euro pentru a-şi trimite copiii la licee private în Marea Britanie, Franţa sau Elveţia

Autor: Adelina Mihai 17.04.2011
Cel puţin 200 de absolvenţi de clasa a VIII-a pleacă în fiecare an să studieze în liceele private de elită din Marea Britanie, Elveţia, Franţa sau Germania, pentru care părinţii plătesc taxe anuale începând de la 15.000 de euro şi care pot ajunge, cum este cazul unor licee elveţiene, până la 80.000 de euro.


"Căutăm un liceu privat în Europa, care să aibă acreditările necesare astfel încât copilul să poată studia apoi la o facultate în SUA, pentru că sistemul lor de învăţământ este mult mai «open-minded». Dorinţa noastră de a-l trimite la studii în străinătate este foarte mare, rămâne să vedem ofertele şcolilor. Nu ştim încă care ar fi bugetul necesar, însă plătim deja o taxă anuală de 10.000 de euro la o şcoală privată din Bucureşti", a spus Cornelia Weselowski, mama unui elev de 11 ani care învaţă de şase ani la Şcoala Europeană.

Aproape 350 de părinţi şi copii au participat în acest weekend la un târg de licee private din Capitală organizat de către Integral Programe Educaţionale, la care peste 20 de licee private străine au venit să-şi prezinte oferta educaţională.

"Părinţii români întreabă în primul rând despre posibilităţile de cazare, sunt foarte interesaţi de cum arată locul în care va sta copilul lor, spre deosebire de chinezi, de exemplu, care nu ne-au întrebat niciodată astfel de detalii. Oamenii vin mai bine informaţi la târguri spre deosebire de anii anteriori, însă petrecem foarte mult timp pentru a le explica cum funcţionează sistemul britanic de învăţământ", a spus Andrew Evans, head of international studies în cadrul şcolii private britanice Chase Academy, care a oferit anul trecut o bursă unei eleve din România şi care a devenit între timp "cel mai bun elev al şcolii". Această şcoală dispune de un fond de burse de 100.000 de lire sterline, iar cei care vor să obţină o bursă trebuie să susţină teste de limba engleză şi de matematică.

Mai puţin de 30.000 de elevi români învaţă în licee private

În prezent, în liceele private româneşti învaţă 28.800 de elevi, adică mai puţin de 4% din numărul total de elevi cuprinşi în întreg sistemul educaţional de pe piaţa locală. Cei mai mulţi elevi români care învaţă la liceele private din străinătate preferă instituţiile de învăţământ din Elveţia sau din Marea Britanie, pentru că în aceste ţări se oferă diplome recunoscute internaţional, deşi nu există o statistică privind numărul de elevi care învaţă în prezent în străinătate. În Elveţia învaţă momentan 56 de elevi români în liceele private, potrivit unor statistici oficiale, în timp ce în Marea Britanie numărul ajunge la 200-250 de elevi.

"În general, taxele de şcolarizare la liceele din străinătate variază între 15.000 şi 30.000 de euro pe an, însă cele mai scumpe şcoli din Elveţia pot ajunge până la 80.000 de euro pe an. În Marea Britanie, taxele de şcolarizare variază între 15.000 şi 30.000 de lire pe an", a spus Svetlan Danev, proprietarul companiei cu activităţi de consiliere în domeniul educaţional Integral Programe Educaţionale.

Atât organizatorii, cât şi reprezentanţii şcolilor străine sunt de părere că părinţii vin mai bine informaţi la târgurile educaţionale decât în anii anteriori şi că se gândesc cu 2-3 ani înainte de a-şi înscrie copilul la o şcoală privată din străinătate sau de a-i trimite la o şcoală de vară.

Spre deosebire de anii anteriori, părinţii nu mai întreabă atât de mult de nivelul taxelor de şcolarizare, sunt mai mult interesaţi de siguranţa copiilor în campusurile universitare, de calitatea cursurilor sau de prestigiul şcolii. Totuşi, se interesează de burse şi de facilităţile aferente fiecărui program de studiu, având în vedere că plătesc câteva mii sau chiar zeci de mii de euro pe an.

"Taxele de şcolarizare în Elveţia sunt foarte mari şi pentru că oferim multe facilităţi care nu se regăsesc în alte campusuri. De exemplu, în campusul nostru există şi teren de golf, de tenis, de fotbal sau de rugbi, iar alături avem o pârtie de schi. Totodată, componenta internaţională este foarte importantă, având în vedere că există 34 de naţionalităţi diferite în rândul celor 210 elevi care stau în campus", a spus Curt Schmitt, head of Admissions & Marketing în cadrul liceului elveţian Lyceum Alpinum Zuoz, unde taxa de şcolarizare este de 70.000 de euro pe an.

De cele mai multe ori, după absolvirea liceului în străinătate, românii continuă studiile la universităţi europene sau americane, mai ales că după intrarea României în Uniunea Europeană taxele de şcolarizare au devenit mai accesibile. Astfel, dacă până în 2007 numai familiile foarte bogate îşi permiteau să trimită copiii la liceu în străinătate, situaţia s-a mai schimbat între timp.

Cu toate acestea, liceele private străine rămân în continuare foarte scumpe prin comparaţie cu cele de pe piaţa locală. Spre exemplu, în România taxele pentru programa de învăţământ liceal pentru cei care învaţă la Liceul Internaţional de Informatică (una dintre cele mai bune instituţii private de învăţământ) ajung până la 3.250 de euro pe an.

1.000 de copii români pleacă anual în tabere de vară

Totuşi, dacă elevii reuşesc să obţină o bursă de la şcolile din străinătate, costurile totale ale părinţilor s-ar putea reduce cu 8.000- 9.000 de euro pe an.

De regulă, părinţii care vor să-şi înscrie copilul la o şcoală privată străină "tatonează" întâi terenul cu câteva luni sau chiar cu câţiva ani înainte, optând adesea pentru o tabără de vară.

"Suntem dispuşi să cheltuim în jur de 1.000 de euro pentru o tabără de vară undeva în jurul Londrei, pentru a ne pregăti - măcar din punct de vedere psihologic - ca nepoata să poată urma cursurile unei universităţi din străinătate", a spus Laura Cremarenco, bunica unei eleve în clasa a 10-a la Liceul "Ion Luca Caragiale" din Ploieşti.

Anual, între 700 şi 1.000 de români pleacă în tabere de vară în Marea Britanie, Germania, Elveţia, SUA sau Franţa, potrivit statisticilor consultanţilor educaţionali. Preţurile pentru o tabără de vară pornesc de la 550 de euro în Salamanca (Spania), dar pot ajunge până la 3.000 de euro pe lună la şcolile de elită elveţiene. Perioada minimă pentru o şcoală de vară este de două săptămâni, în care se învaţă 20 de ore pe săptămână.

"Îi sfătuim pe părinţi să nu-şi lase copiii în grupuri formate din prea mulţi români, pentru că nu sunt impulsionaţi să înveţe limba engleză, să facă conversaţie şi riscă astfel să transforme o tabără educaţională într-o excursie mai scumpă decât una obişnuită", a mai spus Danev.

Anul trecut, prin intermediul Integral Programe Educaţionale au plecat aproximativ 100 de copii în tabere în străinătate, iar anul acesta se estimează că vor pleca 200- 250 de români în tabere educaţionale. De ce?

"Este o reorientare a investiţiilor la nivel de buget familial. Dacă înainte părinţii preferau să investească într-o maşină nouă sau într-un apartament mai mare, acum se gândesc să investească mai mult în educaţia copiilor", a spus Ivan Domuschiev, manager pe România al Integral Programe Educaţionale.