Topul programelor de MBA oferite pe piaţa românească de educaţie în business

Autori: Adelina Mihai , Alina Pahoncia 17.04.2011

ZF publică astăzi a patra ediţie a topului programelor de MBA şi EMBA într-un supliment distribuit gratuit cu ziarul.



A patra ediţie a Top MBA - singurul clasament de acest tip din România - centralizează opiniile absolvenţilor din ultima serie a fiecărei şcoli de afaceri şi ierarhizează şcolile în funcţie de gradul de satisfacţie al absol­venţilor faţă de programul pe care l-au terminat.

Cel mai bine cotat program de MBA în acest an este cel oferit de americanii de la Tiffin University la Universitatea Bucureşti, urmaţi îndeaproape de programul de EMBA al ASEBUSS şi de austriecii de la WU Executive Academy. EMBA înseamnă Executive MBA, adică un program care presupune mai multă experienţă anterioară în management.

Dintre cei 322 de absolvenţi de anul trecut ai programelor locale de MBA şi EMBA, 290 au răspuns la chestionarul online al ZF şi au evaluat programele absolvite, ceea ce reprezintă o rată de răs­puns de peste 90%. Absolvenţii au completat online un chestionar cu 22 în­tre­bări, dintre care 13 au fost luate în considerare pentru realizarea clasamentului final. Aproape 4.000 de manageri români au urmat cursurile unui program de MBA oferit pe piaţa locală. În piaţă există doctori sau ingineri care au urmat cursurile unui program de MBA pentru a învăţa să devină manageri mai buni. Cei care se înscriu la aceste cursuri plătesc mii sau chiar zeci de mii de euro pentru a-şi dezvolta abilităţile de leadership şi pentru a găsi o formulă teoretică cu ajutorul căreia să-şi structureze ceea ce au învăţat din experienţa practică. Însă nu numai acestea sunt motivele pentru care executivii merg la MBA.

Radu Lucianu, 42 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi imobiliari de pe piaţă, care a condus până în urmă cu câteva săptămâni operaţiunile din România ale CB Richard Ellis, este unul dintre puţinii executivi de top care au decis la sfârşitul lui 2009 să urmeze un program de Executive MBA. Care a fost motivaţia sa? "Am simţit nevoia de a mă deschide către experienţa altora. Aveam nevoie de informaţie din afacerile globale, voiam să înţeleg cum reuşesc sau nu alţii, de ce se întâmplă anumite lucruri pe care eu le-aş fi făcut altfel. Am avut sentimentul că am stat prea mult timp închis în casă şi că trebuie să ies la aer proaspăt. Am vrut să înţeleg şi lumea corporatistă cu raţionamentele ei, eu pro­venind şi fiind format într-un mediu antreprenorial local", a spus el.

La nivel internaţional, topurile programelor de MBA şi EMBA realizate de publicaţii prestigioase precum Financial Times sau The Economist sunt foarte urmărite de către managerii care vor să se înscrie la un program de educaţie executivă, adesea fiind un criteriu de selecţie în rândul şcolilor de afaceri.

Absolvenţii din ultima serie a fiecărei şcoli de afaceri care a participat la Top MBA au dat calificative programelor absolvite în funcţie de următoarele criterii: networking, aplicabilitate la job, calitatea predării, calitatea cursurilor, experienţa profesorilor, dezvoltarea abilităţilor de management şi a abilităţilor personale şi componenta internaţională. De asemenea, absolvenţii au declarat în chestionar dacă şi-au schimbat jobul în timpul sau după absolvire, dacă au fost promovaţi sau dacă au pornit un business propriu. Nivelul salarial mediu al absolvenţilor după MBA a fost, de asemenea, luat în considerare. Al 13-lea criteriu luat în considerare a fost poziţia obţinută anul trecut.

Studiul s-a desfăşurat online, în intervalul 15 - 31 martie 2011.

Până în prezent, aproape 4.000 de manageri au absolvit programe de MBA sau Executive MBA în România. Numărul absolvenţilor de MBA a scăzut anul trecut cu aproximativ 15%, în condiţiile în care companiile şi-au alocat mult mai atent bugetele de formare, sub presiunea contextului economic dificil. Salariul mediu al absolvenţilor de EMBA şi MBA de anul trecut este de 2.600 de euro. Absolvenţii de EMBA au salarii medii de aproximativ 3.200 de euro, cu aproape 1.000 de euro mai mult decât absolvenţii de MBA.

Pe piaţa locală activează 14 şcoli de business ce oferă 15 programe destinate celor care doresc să "şi "mbunătăţească abilităţile de management.