Trezoreria vrea să vândă din nou certificate de trezorerie de 1 mld. de lei

Autor: Claudia Medrega 18.04.2011

Ministerul Finanţelor a programat pentru astăzi o licitaţie cu certificate de trezorerie pe cinci luni în valoare de un miliard de lei.

Analiştii ING Bank apreciază că Finanţele deviază de la scadenţa obişnuită, de şase luni, cu intenţia de a uniformiza structura datoriei publice.

La licitaţia precendentă cu certificate de trezorerie, din 11 aprilie, Finanţele au vândut certificate pe un an în valoare de aproape 2,3 mld. lei (557 mil. euro), dublu faţă de nivelul programat, pe fondul interesului ridicat din partea investitorilor pentru astfel de titluri.

Ofertele de cumpărare înainte de cele 12 bănci care acţionează ca dealeri pe piaţa primară a titlurilor de stat au depăşit de trei ori volumul anunţat al emisiunii, de un miliard de lei. Pe fondul cererii ridicate, Trezoreria a reuşit să împingă randamentul în jos, certificatele fiind plasate la un randament mediu de 6,84%, faţă de 6,88% pe an la licitaţia organizată pe 4 aprilie.

"Participanţii la piaţa secundară sunt pregătiţi să cumpere certificatele cu scadenţa la şase luni la 6,3% şi este posibil ca randamentul mediu al licitaţiei de astăzi să se situeze chiar uşor sub acest nivel", consideră analiştii ING.

Pentru întreaga lună aprilie ministerul a anunţat că vrea să atragă fonduri de 4,5 mld. lei prin vânzarea de titluri, cu 24% mai mult faţă de martie, când a împrumutat 3,6 mld. lei.

În primul trimestru, Finanţele au angajat împrumuturi de 15,1 mld. lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, valoare plasată la limita inferioară a programului de 15-17 mld. lei.