Un român a proiectat interiorul primului Renault electric construit de la zero. Galerie FOTO cu habitaclul lui ZOE Preview

Autor: Bogdan Alecu 18.04.2011

Designerul Bogdan Popescu de la centrul de design al Renault din Paris a proiectat în premieră interiorul conceptului ZOE Preview, primul automobil electric conceput de la zero de Renault şi prezentat în cadrul Salonului Auto de la Paris de anul trecut, dar şi la cel de la Geneva din luna martie. ZOE Preview reprezintă conceptul de preserie al primei maşini electrice de clasă mică a constructorului francez care va fi lansată pe piaţa europeanăla mijlocul anului viitor.

Renault ZOE Preview reprezintă clar viitorul vehiculului electric Renault produs pe scară largă de către constructorul francez - o maşină de familie, având aceleaşi dimensiuni ca şi Clio, care prefigurează noua identitate vizuala Renault, prin noua sa semnătură amplasată în partea din faţă.

ZOE Preview întruneşte specificaţiile unui vehicul 100% electric, adică incorporarea volumului bateriilor, răspunde aşteptărilor unui client de segment B, care sunt interesaţi de spaţiul interior, portbagaj, manevrabilitate în mediu urban, siguranţa în mediu extra-urban şi bineînţeles de atractivitatea designului.

Renault ZOE oferă un design senzual şi cursiv şi arată că un vehicul 100% electric poate fi seducător, sugerând plăcerea de a conduce în fiecare zi. în proporţie de 90% vehiculul va fi produs în Franţa la uzina de la Flins şi va fi comercializat începând cu jumătatea anului 2012.

Cu o lungime de doar 4.10 m, echipat cu un motor electric de 80 CP şi cuplu de 222 Nm, putem să ne imaginăm acest vehicul strecurându-se în linişte, prin aglomeraţie. Dar ZOE Preview poate să iasă şi din oraş, roţile sale mari de 19 ţoli şi flancurile sculptate dând siguranţă şi permiţând abordarea unor trasee extra-urbane, în deplina siguranţă a pasagerilor.

Şoferul Renault ZOE Preview dispune de 3 posibilităţi de încărcare : încărcarea standard: este modul de încărcare cel mai uzual şi cel mai practic pentru utilizatori. Prin simpla conectare a maşinii la o priză, în propriul domiciliu sau la o bornă de încărcare publică (într-o parcare, de exemplu), se poate realiza o încărcare completă a ZOE într-un interval cuprins între 6 şi 8 ore, în funcţie de puterea disponibilă. Pentru încărcarea la domiciliu, există 2 posibilităţi: conectarea la un Wall-Box (bornă casnică de încărcare montată pe perete) sau la o priză casnică convenţională cu ajutorul unui cablu EVSE, oferit ca şi accesoriu.

Renault recomandă instalarea unui Wall-Box, care prezintă numeroase avantaje, precum ergonomia, viteza, optimizarea costului de încărcare şi asigurarea unei instalări conform normelor de securitate. Al doilea mod este încărcarea rapidă, modul de încărcare complementar prin excelenţă. Atunci când e nevoie de o încărcare rapidă a ZOE Preview, va fi trebui doar să o conectaţi la una dintre bornele de "încărcare rapidă" instalate pe şoselele publice pentru a obţine 50 de km de autonomie în mai puţin de 10 minute sau 80% din autonomia totală în 30 de minute.

Al treilea mod este sistemul Quickdrop: în anumite ţări vor fi instalate borne automate de schimb de baterii. Clientul va putea să îşi înlocuiască bateria descărcată cu o altă baterie încărcată în doar 3 minute. în prezent, instalarea unor astfel de borne este prevăzută în Israel şi în Danemarca, în parteneriat cu Better Place.