BCR Asigurări revine pe profit după doi ani de pierderi

Autor: Ciprian Botea 18.04.2011

BCR Asigurări, a cincea companie de pe piaţa asigurărilor generale, a încheiat anul trecut cu un profit de 14,4 milioane lei (3,4 mil. euro), după ce timp de doi ani consecutiv cumulase pierderi de peste 61 milioane lei.

Rezultatul este calculat după standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

"Am reuşit să obţinem profit într-un climat economic ostil şi ne-am menţinut volumul de business relativ constant, chiar dacă piaţa asigurărilor a resimţit destul de puternic efectele crizei", a comentat Mihai Tecău, directorul general al BCR Asigurări.

Volumul primelor brute sub­scri­se, principalul indicator pentru activitatea unei companii de asigurări, a scăzut cu 9% în 2010 şi a ajuns la 522 milioane lei (124 mil. euro). Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul poliţelor Casco, unde subscrierile au cumulat 179 milioane lei anul trecut, fiind cu 39% sub nivelul din 2009.

Creşteri ale vânzărilor au fost consemnate pe segmentul poliţelor de răspundere civilă auto (RCA), al asigurărilor de locuinţe şi de răspundere civilă generală. Subscrierile din poliţe RCA au cumulat 209 milioane lei, ceea ce înseamnă un avans de 26% faţă de nivelul din 2009.

Poliţele auto reprezintă aproape 75% din portofoliul total al companiei. BCR Asigurări sub­scrie poliţe doar pe segmentul asigurărilor generale, care s-a contractat cu 7,5% anul trecut, ajungând la 6,7 miliarde lei.

Cea mai mare creştere, de circa 40%, a fost înregistrată de companie anul trecut în cazul poliţelor de răspundere civilă generală, subscrierile pe acest segment depăşind 21 milioane lei, ceea ce înseamnă o pondere de 4% în portofoliul total. Asigurările de tip property au crescut cu 6% şi au ajuns la un volum de prime brute subscrise de 87 mil. lei.

Pe de altă parte, compania a plătit despăgubiri în valoare totală de 357 milioane lei (85 mil. euro) în 2010, reprezentând o scădere de 8% faţă de anul anterior. Cea mai mare daună achitată de companie s-a ridicat la 11 milioane lei (2,6 mil. euro), fiind înregistrată în contul unei poliţe de tip property.

BCR Asigurări este controlată de grupul austriac Vienna Insurance, care mai deţine pe piaţa locală Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă.