Ferrari valorează 5 miliarde de euro, spune şeful Fiat

Autor: Catalina Apostoiu 18.04.2011

Sergio Marchionne, directorul executiv al companiei italiene Fiat, a declarat că divizia Ferrari ar putea valora peste 5 mld. euro (7,3 mld $), scrie Bloomberg. Bancherii încearcă să-l determine pe Marchionne să listeze divizia pentru reducerea datoriilor şi îmbunătăţirea ratingului de credit al Fiat. "Mărcile sacre ca Ferrari sunt dificil de evaluat. Sunt zile în care mă gândesc la o sumă de peste 5 miliarde de euro", a declarat Marchionne.

El a vorbit pentru prima dată despre o posibilă listare a Ferrari în noiembrie 2010, când a anunţat că ar putea vinde active, inclusiv o participaţie în cadrul producătorului de autovehicule sport dacă va avea nevoie de lichidităţi înaintea unei fuziuni complete cu Chrysler. Fiat dispunea de lichidităţi în valoare de 12,2 mld. euro la sfârşitul anului trecut şi înregistra datorii nete de 542 milioane de euro.

Ferrari ar putea valora 3 miliarde de euro sau de aproximativ zece ori profitul operaţional, potrivit mediei estimărilor analiştilor. La 5 mld. euro, Ferrari s-ar tranzacţiona la aproximativ 17 ori EBIT, comparativ cu o medie a industriei europene de lux de 12,7 ori. Ferrari, cu 2.700 de angajaţi, a înregistrat livrări în creştere cu 6% anul trecut, până la 6.573 de unităţi.