Fuziuni şi achiziţii de 27,6 mld. euro în Europa de Est în T1

Autor: Livadariu Andreea 18.04.2011

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Europa Centrală şi de Est s-a ridicat în primul trimestru (T1) din 2011 la 27,6 miliarde de euro, reprezentând cea mai mare valoare trimestrială înregistrată în regiune din 2001 încoace, conform unui raport al firmei Mergermarket.

Majoritatea investiţiilor au fost îndreptate către sectoarele energetic, minier şi de utilităţi, mai exact aproximativ 45,4%.

Grupul bancar rus VTB Capital a asistat trei contracte de fuziuni şi achiziţii, a căror valoare totală s-a ridicat la aproximativ 9 mld. euro, ruşii inter­mediind cel mai important acord din regiune, şi anume cumpărarea de către British Petroleum a unui pachet de acţiuni în cadrul companiei ruse Rosneft, tranzacţie estimată la 5,9 mld. euro, dar care a fost blocată de o curte de arbitraj după o cerere depusă de partenerii ruşi ai companiei britanice din cadrul joint venture-ului TNK BP.

Cea mai mare tranzacţie din România de la începutul anului a fost listarea Fondului Proprietatea din ianuarie, în valoare de 120 mil. euro (rulajul din prima săptămână de tranzacţionare).