Cum îşi plătesc francezii impozitele

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 18.04.2011

Ministrul francez pe buget François Baroin a lansat săptămâna trecută campania anuală a impozitului pe venit, scrie Le Figaro. Termenele limită de depunere a declaraţiilor vor fi cuprinse între 30 mai şi 23 iunie.

Începând cu săptămâna viitoare, francezii vor primi în cutiile poştale obişnuitul plic de la fisc ce conţine declaraţia pe venit. Ministerul bugetului va încheia procesul de trimitere a plicurilor pe 4 mai.

Francezii vor declara veniturile obţinute în anul 2010, venituri ce vor servi pentru calcularea impozitului pe venit plătit în acest an. Cei care utilizează în continuare declaraţia pe hârtie au ca termen limită de depunere a acesteia data de 30 mai. Cei care-şi vor declara veniturile pe internet pe impots.gouv.fr, acest lucru fiind posibil începând cu data de 26 aprilie, vor dispune de termene prelungite: până pe 9 iunie la miezul nopţii pentru departamentele numerotate de la 1 la 19, până pe 16 iunie pentru cele numerotate de la 20 la 49 şi până pe 23 iunie pentru cele numerotate de la 50 la 974.

În acest an, ministerul francez de finanţe a simplificat şi mai mult declaraţia online, sporind numărul de rubrici pre-completate (care sunt deja numeroase, atât pe internet, cât şi pe hârtie). "Informaţiile declarate în anul precedent, cum ar fi numele şi prenumele copiilor sau detaliile legate de cheltuielile reale, vor fi preafişate pe internet", a explicat ministrul bugetului François Baroin.

O altă noutate: după ce au completat declaraţia online şi au realizat o simulare a impozitului de plătit, contribuabilii vor avea posibilitatea de a-şi adapta plăţile.

Ministerul de finanţe speră astfel să determine un număr în creştere de contribuabili să recurgă la internet pentru completarea declaraţiei. "Numărul declaraţiilor online au crescut de la 3,5 milioane în 2005 la peste 10 milioane anul trecut", a declarat François Baroin.

Ministrul a subliniat de asemenea implicarea Direcţiei generale de finanţe publice, autoritatea care calculează şi colectează impozitele. "25.000 de agenţi sunt mobilizaţi pentru a-i ajuta pe francezi în acest an", a precizat ministrul.