Ce articol din regulamentele UE a încălcat ministrul Botiş

Autor: Iulian Anghel 19.04.2011

Ministrul muncii Ioan Botiş at putea fi invinovăţit de încălcarea articolului 52 din Regulamentul 1605/2002 al Consiliului European (Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene). Potrivit acestuia, "pentru a preveni neregulile şi a combate frauda şi corupţia şi a promova buna şi eficienta gestiune, candidaţii şi ofertanţii care se fac vinovaţi de asemenea acte sau cei care se află într-o situaţie de conflict de interese trebuie excluşi de la adjudecarea contractelor".

Un ONG care funcţiona în casa ministrului şi în cadrul căruia soţia sa, Ligia, era consilier (plătit pentru asta) a fost declarat eligibil pentru finanţare de la UE şi de la statul român (500.000 de euro) prin programul AMPOSDRU, care este gestionat de Ministerul Muncii condus de Ioan Botiş.

Pentru Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE avem de-a face cu un conflict de interese evident, întrucât programul care a primit finanţare şi în cadrul căruia lucra soţia sa a fost finanţat de instituţia soţului. "Dacă era vorba despre un alt program, POR să zicem (Programul Operaţional Regional - n.n.), gestionat de un alt ministru tot era un conflict, dar să spunem unul moral. Fiind vorba despre AMPOSDRU conflictul este mai evident", afirmă Puşcaş.

Departamentul de Luptă Antifraudă (corespondentul naţional al Oficiului de Luptă Antifraudă al UE - OLAF) consideră că "există indicii privind încălcarea legislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese".