Spionaj high-tech/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 19.04.2011

Editura Litera a publicat la sfârşitul anului trecut, în foarte actuala ei serie Thriller, un volum masiv semnat de un scriitor de origine germană după nume, dar de fapt american. Cercetând pe Google, aflu că acest Christopher Reich s-a născut la Tokio, în 1961, dintr-un tată elveţian, a studiat în America, unde şi trăieşte, după ce a lucrat o vreme în Eleveţia, în domeniul bancar. Prin urmare un scriitor tipic pentru lumea globalizată în care am intrat.

Exact cum îi sunt cărţile - de mare succes, e bine s-o spunem de la început - ale căror acţiuni se petrec cam în toată lumea şi se ocupă de probleme extrem de actuale. Christopher Reich a publicat mai multe romane, dar celebritatea i-a fost adusă cu deosebire de seria iniţiată în 2008 cu "Rules of Deception", tradusă acum la noi prin "Legile conspiraţiei"*), urmată de "Rules of Vengeance", în 2009 şi "Rules of Betrayal", în 2010. Cărţi masive, extrem de dense şi de actuale, oarecum în sensul celor reuşite mai demult de Jonh LeCarre, dar, după umila mea părere, depăşindu-le pe acelea prin ritm şi problematică.
"Sunt un cititor vorace, îmi plac cel mai mult cărţile cu mistere - declara Christopher Reich. Agatha Christie, Ross MacDonald, Jeffrey Deaver şi Michael Connelly sunt printre favoriţii mei. Aşa că romanele despre care mă întrebaţi, din moment ce sunt thrillere, au şi o mare doză de mister."
Romanul fiind un thriller, n-o să spunem despre ce este vorba decât pentru a stârni interesul cititorului. Eroul, Jonathan Ransom, este un alpinist de clasă mondială şi chirurg experimentat, care schiază împreună cu frumoasa lui soţie Emma în Alpii Elveţieni, când o furtună pornită din senin îi răpeşte consoarta, care moare în adâncurile unei crevase. Nu va fi recuperată, datorită condiţiilor extrem de dificile, decât ceva mai târziu, timp suficient ca acţiunea să se precipite - practic să se desfăşoare romanul! Jonathan primeşte un plic adresat soţiei sale în care găseşte două bilete de bagaje, le recuperează şi declanşează suita de evenimente adverse. E interpelat de poliţia elveţiană, obligat să fugă, devine un urmărit internaţional şi este ţinta unui asasin misterios. În spatele tuturor acestor fapte, într-o acţiune complicată şi ingenioasă, se află o plasă a terorismului intrenaţional. Singura lui şansă de supravieţuire depinde de descoperirea adevărului legat de viaţa secretă a soţiei sale. Cititorul va avea o surpriză şi în legătură cu această frumoasă femeie.
Fireşte, ca în majoritatea romanelor de acest fel, finalul e într-o măsură un happy end, dar concomitent, îndeamnă şi la o meditaţie asupra lumii în care trăim. Eu cel puţin, aştept cu nerăbdare traducerea celorlalte volume ale seriei care l-a transformat pe Christopher Reich într-unul dintre cei mai buni scriitori de romane de suspans.
*) Cristopher Reich - Legea conspiraţiei. Editura Litera, colecţia Thriller. Traducere din limba engleză de Justina Bandol.