Despre greşeli şi rebelul interior

Autor: Ziarul de Duminica 19.04.2011

La Editura Trei, colecţia Psihologie practică răspunde excelent programului stabilit de coordonatorul ei, Vasile Dem. Zamfirescu: să ofere cititorilor cărţi dintre cele mai noi, semnate de psihologi sau traineri cunoscuti şi de mare succes, şi care să ne înveţe să ne înţelegem pe noi şi pe copiii noştri, să ne acceptăm sau să ne schimbăm comportamentul, să găsim căile spre fericire, să ştim cum să abordăm chiar si subiectele cele mai spinoase etc. Iată trei exemple din lista de titluri care se anunţă lungă si atractivă.

Madeleine L. Van Hecke - De ce fac oamenii deştepţi greşeli prosteşti. Traducere din engleză de Nadina Vişan. Madeleine L. Van Hecke este psiholog clinician, trainer şi conferenţiar la centrul Common Ground din Deerfield, statul Illinois (SUA). A predat la North Central College din Naperville, Illinois, iar cea mai recentă carte este "Foloseşte-ţi creierul: Cum să fii un bun lider în afaceri folosind ultimele cercetări din neuroştiinţe". Cartea de fata a aparut in SUA in 2007 si raspunde unor intrebari esentiale.
Din fericire, minţile noastre îşi fac treaba în 90 la sută din ocazii. Dar ce se întâmplă în acele cazuri în care tragem concluzii pripite, luăm decizii iraţionale sau nu vedem pădurea din cauza copacilor? Combinând anecdotele amuzante cu cercetările cognitive de ultimă oră, psihologul Madeleine L. Van Hecke explică de ce uneori mintea noastră calcă strâmb şi de ce gafele nu sunt neapărat nişte mostre ale "prostiei" noastre. Psihologul american atribuie aceste erori de gândire unor "unghiuri moarte", acelor poticneli ale minţii în care calităţile noastre devin cele mai mari defecte. Cartea este un antidot spiritual pentru gândirea de mântuială, un mijloc pentru a ne lărgi orizonturile creativităţii şi a ne rezolva eficient problemele cotidiene.

Pauline Wallin - Cum să îmblânzeşti rebelul interior. Ghid pentru transformarea comportamentului de autosabotare. Traducere din engleză de Smaranda Nistor. Pauline Wallin este psiholog clinician cu practică privată, autoare a numeroase articole în ziare şi reviste. A ajutat sute de persoane, cupluri, familii şi oameni de afaceri să-şi înţeleagă şi modifice constructiv comportamentul de autosabotare. "Această carte arată cu claritate cititorilor câteva dintre modurile în care se sabotează singuri şi explică foarte clar cum pot modifica acest comportament de eşec." (Albert Ellis) "Ce mi-o fi venit să spun chestia asta?", "Nu pot să cred că am mâncat atât de mult!", "Unde mi-a fost capul?" - la un moment dat, cu toţii ne-am pus asemenea întrebări. Toţi am spus sau am făcut ceva ce am regretat mai târziu, chiar dacă noi ştim întotdeauna cum este bine. Şi foarte probabil că vom comite iar şi iar aceeaşi greşeală. Motivul? Rebelul interior, care ne împinge spre conflicte cu noi înşine şi cu ceilalţi.
Lawrence E. Shapiro - Limbajul secret al copiilor. Cum să-ţi înţelegi mai bine copilul. Traducere din engleză de Cristina Spătaru. Lawrence E. Shapiro este pediatru şi specialist în educaţia parentală. Fost director al Centrului Naţional al Copiilor din Washington, psihologul american este cunoscut datorită apariţiilor sale mediatice, dar şi mulţumită celor peste douăzeci de cărţi, printre care "Cum să creşti un copil cu o inteligenţă emoţională ridicată"şi "Terapie scurtă pentru copii". Jocurile sale terapeutice sunt folosite de mii de specialişti în sănătate mintală. Cartea de fata raspunde si ea unei intrebari majore: Cum îţi poţi ajuta copilul să fie mai sigur pe el, să-şi depăşească temerile şi coşmarurile, să-şi facă mai repede prieteni şi să înţeleagă diferenţa dintre bine şi rău? Accentuând asupra nevoii esenţiale a copiilor de a fi ascultaţi, înţeleşi şi acceptaţi, psihologul Lawrence E. Shapiro le oferă părinţilor şi educatorilor cheia limbajului "secret" al copiilor. Folosindu-şi experienţa de zeci de ani în terapia copiilor, pediatrul american prezintă o mulţime de tehnici şi exerciţii ludice de comunicare nonverbală, bazate pe gesturile şi expresia facială a copilului, pe inflexiunile vocii, pe postură, dar şi pe jocurile, poveştile şi visele sale preferate.