Medicul Ilie Vonica are o nouă ambiţie după ce a ajuns la 300 mil. €: să facă una din marile fabrici de medicamente

Autor: Ioana David 19.04.2011

Sibianul Ilie Vonica, care controlează grupul de firme Polisano, cu afaceri de peste 300 mil. euro pe piaţa farmaceutică şi a serviciilor medicale private, are în vedere o extindere puternică anul acesta pe segmentul de clinici şi spitale private prin noi deschideri, dar continuă şi dezvoltarea altor linii de business.



Prioritate are un spital care necesită aproape 20 mil. euro şi care este în Sibiu. Într-un in­ter­viu acordat Ziarului Financiar, Vonica a transmis un mesaj op­timist spunând că "lucrurile se îmbu­nătăţesc în mediul de afaceri şi în cel bancar".

"Băncile revin la noi, după o perioadă de răceală, şi ne întreabă dacă nu avem nevoie de finanţări. Întotdeauna avem ne­voie pentru că vrem să ne dezvoltăm", spune Vonica. În 2010, antre­prenorul român a avut investiţii reduse pe piaţa ser­vi­ciilor me­di­cale private.

Sibianul în vârstă de 55 de ani poate fi considerat unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria farma şi a serviciilor de sănătate.

Businessul său, de peste 300 mil. euro şi 1.500 de angajaţi, include un distribuitor de medicamente (Polisano), o reţea de farmacii (Reţeta), o fabrică (Polipharma Industries), o reţea de clinici generaliste (Clinica Polisano), una de dializă, centre de fertilizare in vitro şi un spital privat (la Sibiu).

Iar pe lista de proiecte Vonica mai are două spitale, în Sibiu şi Bucureşti, dar şi extindere pe fiecare dintre aceste linii.

"Avem şi alte investiţii în curs, spre exemplu în fabrica de medicamente, în spital, clinici, centre de fertilizare in vitro, centre de dializă, dar şi alte proiecte", a mai spus Vonica, fără să ofere şi alte detalii legate de valoarea totală a investiţiilor.

Deşi are un business diversificat, cea mai mare firmă din grup rămâne distri­buţia, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 245 de milioane de euro, "cu o profita­bilitate bună de câteva procente". În urmă cu un an afacerea din distribuţie se oprea în jurul a 190 de milioane de euro.

Reţeaua de farmacii Reţeta pe care o deţine are aproape 50 de unităţi, iar omul de afaceri anunţă că va continua să se ex­tindă şi în curând va începe să promo­veze brandul. "Deja am deschis unităţi în multe oraşe în care nu am fost prezenţi", a mai spus Vonica. În România, potrivit datelor INS, există peste 7.000 de farmacii. Conform unei analize a ZF, cea mai extinsă reţea este de Sensiblu, care are 240 de farmacii.

Nu scapă din ochi clinicile şi spitalele

Când vorbeşte despre afacerile sale din piaţa serviciilor medicale private, primul cuvânt pe care îl rosteşte este extindere, iar proiectele pentru cele două spitale, la Sibiu şi Bucureşti, sunt cele mai importante.

Astfel până la sfâşitul anului, omul de afaceri va ajunge la final cu o investiţie de circa 20 de milioane de euro într-o unitate la Sibiu, pentru ca apoi să urmeaze cea din Capitală.

"Prin deschiderea celor două spitale noi din Sibiu şi Bucureşti se vor crea câteva sute de noi locuri de muncă", a spus Vonica, dar a fost rezervat în a oferi mai multe detalii despre aceste proiecte. Spune că în aceste spitale vrea să atragă medici din Europa, care să vină să presteze servicii sau să asiste operaţii printr-un sistem de telemedicină.

"Medicii parteneri îşi desfăsoară activitatea în multe spitale din lume. Vreau să îi aduc ca şefi de orchestră, ca formatori în spitalele şi clinicile Polisano. Un alt concept pe care vreau să-l dezvolt este telemedicina", a mai spus proprietarul Po­lisano.

Separat de proiectul de spital din Bucureşti, Vonica are deja trei clinici în Capitală şi urmează să deschidă alte două. Piaţa din Bucureşti este extrem de competitivă, cei mai mari operatori fiind localizaţi aici.

"Tot în Bucureşti functionează două centre de dializă şi alte şapte în ţară. Intenţionăm să ajungem la 12-13 centre de acest fel, în perioada următoare", a mai spus el. Tot de Bucureşti se leagă şi deschiderea unui centru de fertilizare in vitro, care va fi deschis luna viitoare, al doilea după cel de la Sibiu. În acest domeniu, a continuat Vonica, urmează să pună bazele unei reţele naţionale.

Cu fabrica aproape gata

Anul trecut, omul de afaceri a anunţat că are în derulare şi investiţii într-o fabrică de medicamente la Sibiu, singurul segment de business pe care nu îl atacase până la acea dată. Prin această investiţie, Vonica devine unul dintre puţinii antre­prenori români care mai deţin unităţi de producţie.

Cu excepţia Antibiotice Iaşi, con­trolată de Ministerul Sănătăţii, toate fabricile ro­mâ­neşti mari de medicamente au fost cumpărate de multinaţionale. Alte fabrici construite după 1990 sunt Sindan Pharma (în prezent Actavis) şi Labormed, dar şi Europharm (în prezent deţinută de GSK) şi Fiterman Pharma (capacitate de mai mici dimensiuni).

De altfel, omul de afaceri Mihai Miron, care a construit în anii '90 fabrica Euro­pharm din Braşov, vândută apoi către GSK, a revenit în industria farma şi se concentrează în prezent pe distribuţie şi retail, dar are şi activităţi de producţie de mici dimensiuni.

"Am dorit dintotdeauna să mă dezvolt şi în industria de me­dicamente. În momentul de faţă acest proiect se numeşte Polipharma Industries. Este un proiect ce se dezvoltă pe mai mulţi ani şi este o investiţie de mai multe milioane de euro. Va fi una dintre marile fabrici de me­dicamente din România", a explicat omul de afaceri, care nu a dorit să dea alte detalii legate de capacitatea de producţie, cifra de afaceri ţintită sau investiţia finală.

Fabrica va avea mai multe secţii de producţie medicamente solide şi in­jectabile, iar în prezent este în evaluare obţinerea GMP-ului (standarde ne­ce­sare pentru orice pro­ducător de medicamente) pentru prima secţie de produse generice solide.

A trecut cu bine de criză

Întrebat cum a trecut prin anii de criză, omul de afaceri a precizat că firmele din grup, "au avut un parcurs relativ bun", bu­siness planul programat a fost "în ge­neral realizat" şi nu a avut dificultăţi majore în a păstra numărul de an­ga­jaţi.

Medic ginecolog de profesie, Vonica a început în urmă cu 18 ani afacerile în domeniul farmaceutic şi poate fi considerat unul dintre cei mai puternici antreprenori din domeniul farma.

Prin firma de dis­tribuţie, Vonica este cel mai puternic antreprenor din Sibiu, dacă nu se iau în calcul băncile.

De Sibiu se leagă şi numele unor oameni de afaceri precum Ioan Ciolan (acţionarul majoritar al distri­buitorului de materiale de construcţii Ambient) şi Ilie Carabulea (proprietarul holdingului Atlassib şi al băncii Carpatica).

Vonica a terminat Facultatea de Medicină Generală în 1982 la Timişoara, iar timp de trei ani a fost medic stagiar la Spitalul Judeţean Sibiu. A profesat apoi medicina generală în câteva comune din Sibiu.

Timp de patru ani, începând cu 1990, a făcut un rezidenţiat în ginecologie la Bucureşti, Sibiu şi Cluj şi tot în această perioadă, mai exact în 1992, a deschis prima policlinică la Sibiu.

După o perioadă de câteva luni în care a finaţat acea policlinică au aprăut şi primii bani.

În 1994 intra în dis­tribuţia de medicamente, iar un an mai târziu a demarat importul, care s-a extins treptat şi a ajuns între primii jucători.

Spitalul din Sibiu a fost deschis în 2004 şi are în struc­tură şapte secţii me­dicale şi o capacitate de 50 de paturi.

În 2006 a deschis tot la Sibiu primul centru de fertilizare in vitro.

În legătură cu posi­bilitatea de a vinde, Vonica a răspuns: "Tot timpul vin şi bat la uşa noastră diferiţi investitori, insti­tuţionali, strategici, financiari. Nu căutăm să vindem. Ne dez­voltăm, dar niciodată nu spunem nu dacă credem că un partener poate să aducă plusvaloare la una dintre societăţile noastre. Un om de afaceri trebuie să aibă tot timpul uşile deschise, să fie deschis la parteneriate".

Pe piaţa de me­di­camente care trece anual de două miliarde de euro, distri­bu­itorul Polisano con­cu­rează cu Mediplus (parte a A&D Pharma), Far­mexpert, Far­mexim, Fildas, Europharm, ADM Farm. Cele mai mari reţele de farmacii cu care Reţeta concurează sunt Sensiblu, Catena, Dona, Help Net, Far­macia Ri­chter, Cen­trofarm.

Industria serviciilor medicale private în care Vonica mai este prezent se ridică anual la peste 400 de milioane de euro şi este în continuă expansiune susţinută de investi­ţiile firmelor private.

Ce spune Ilie Vonica despre