Fondurile tranzacţionate la bursă pot fi sămânţa viitoarei crize

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 19.04.2011

Fondurile tranzacţionate pe bursă (ETF), unul dintre cele mai de succes vehicule de investiţii ale ultimului de­ceniu, ar putea declanşa următoarea cri­ză financiară, avertizează o instituţie de monitorizare a pieţei financiare, po­trivit The Guardian.

Fondurile de pensii şi investitorii ar putea pierde miliarde de euro de pe ur­ma unor produse de investiţii vândute la scară largă în Statele Unite şi Europa cu promisiunea unor costuri reduse şi ran­damente mai mari decât ratele de­pozitelor bancare.

Produsele i-au atras pe investitori pe pieţele de mărfuri, în creştere pu­ternică, permiţându-le să se bucure de randamente uriaşe de pe urma majo­rării preţurilor la petrol, aur şi argint în ultimii ani.

Financial Stability Board (FSB), creat în urma crizei financiare pentru monitorizarea tranzacţiilor financiare, a avertizat că dezvoltarea rapidă a sectorului ETF-urilor, fonduri de investiţii tranzacţionate pe burse, care a atins o valoare de 1.200 de miliarde de dolari, aduce aminte de situaţia de pe piaţa derivatelor bazate pe credite ipotecare subprime înainte de criza din 2007.

"ETF-urile aduc aminte de ceea ce s-a întâmplat pe piaţa de securitizare înainte de criză", a declarat Mario Draghi, preşedinte al FSB.

ETF-urile funcţionează astfel: dacă un investitor care va cumpăra un produs de acest tip având ca suport indicele american Dow Jones sau o materie primă precum aurul, va obţine acelaşi randament ca indicele sau ca variaţia preţului aurului, fără să fie nevoit să achiziţioneze direct de pe bur­să pachete de acţiuni incluse în indice şi după structura acestuia sau aur.

ETF-urile şi fondurile de investiţii care urmăresc indici bursieri reprezintă aproximativ o cincime din piaţa ame­rica­nă a fondurilor de investiţii, atră­gând investitorii cu costuri mai reduse. Acestea oferă de asemenea avantaje fiscale şi acces facil la pieţe şi industrii rezervate în mod obişnuit investitorilor instituţionali, oferind expunere la pieţe fără necesitatea achiziţionării produ­sului în sine.

Drept răspuns, mai mulţi manageri din acest sector s-au apărat spunând că ETF-urile sunt mult mai transparente decât fondurile mutuale. "În cazul ETF-urilor poţi vedea ce se află în portofoliu, spre deosebire de fondurile mutuale", spune Allan Miller de la fondul SCM Private.