Visul american tradus pe piaţa imobiliară: de la căsuţa cu gard alb la "ai grijă ce-ţi doreşti"

Autor: Radu Racu 19.04.2011

Cea mai accesibilă perioadă pe piaţă imobiliară pentru această generaţie nu reuşeşte să atragă încă interesul americanilor pentru achiziţia unei locuinţe, în al patrulea an de colaps al pieţei rezidenţiale din SUA, scrie Bloomberg.

Victoria Pauli a semnat un contract de închiriere pentru o casă din California. Iniţial se gândea să cumpere o casă în zonă, unde preţurile au scăzut cu 57% faţă de nivelul de dinainte de criză. În final s-a decis că nu merită.

"Am văzut case care şi-au înjumătăţit valoarea şi cunosc persoane care şi-au pierdut locuinţele. Achiziţia unei case face parte din visul american, însă acum am ajuns să-mi spun: ai grijă ce-ţi doreşti!", mărturiseşte Pauli, manager de proprietăţi pentru o agenţie imobiliară.

Numărul persoanelor din SUA care consideră locuinţa o investiţie sigură a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut la 64%, faţă de 70% în primele trei luni ale anului trecut. Cifra din decembrie reprezintă minimul unui studiu care se realizează periodic din anul 2003. Nivelul maxim a fost chiar în anul 2003, când se situa la 83%.

"Magnitudinea colapsului imobiliar a provocat schimbări radicale în felul în care unii oameni privesc noţiunea de proprietate", spune Michael Lea, profesor de finanţe la Universitatea din San Diego.

Un american petrece în medie 8 ani într-o casă, conform datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor Imobiliare din SUA. Cine a cumpărat o casă în 2002 a vândut-o în 2010 cu un profit de 4,8%. Avansul mediu din ultimii 20 de ani este de 4,2%.

Conform aceleiaşi surse, preţul mediu al caselor din SUA a scăzut cu 32% faţă de maximul din 2009, până la cel mai accesibil nivel din ultimele patru decenii în raport cu puterea de cumpărare. 11 milioane de locuinţe din SUA valorau mai puţin decât creditele luate pentru plata lor, conform datelor disponibile la sfârşitul anului 2010. Alte 2,4 milioane de locuinţe sunt pe punctul de a intra în această categorie, conform unui alt raport publicat pe 8 martie.