BCR: Leul e din ce în ce mai atractiv pentru speculatori. Exportatorii trebuie să se protejeze de apreciere

Autor: Claudia Medrega 19.04.2011

Exportatorii ar trebui să folosească instrumente de acoperire a riscului valutar prin care să fixeze de pe acum cursul, având în vedere că România revine pe harta investitorilor, iar leul devine din ce în ce mai atractiv pentru speculatori, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

"România arată bine. Revenim pe creştere economică. Leul înregistrează o relativă apreciere. Speculatorii încearcă să câştige creând volatilitate. Leul devine din ce în ce mai atractiv pentru speculatori. Ca piaţă, revenim pe harta investitorilor străini. Exporta­torii ar trebui să folosească instrumente de acoperire a riscului valutar", a spus Anghel la prezentarea rapor­tului trimestrial macro al BCR "România - revenirea pe creştere."

În ultimele zile cursul a ajuns sub pragul de 4,1 lei pe euro pe piaţa valutară de la Bucureşti cotaţiile fiind împinse în jos de vânzările de valută ale exportatorilor, dar şi de remiterile mai mari ale muncitorilor romÂni din străinătate înainte de Sărbătorile de Paşti.

Exportatorii au declarat de nenumărate ori că susţin stabilitatea cursului de schimb şi nu agreează oscilaţiile semnificative, palierul de 4,1 lei/euro - 4,3 lei /euro fiind considerat sustenabil.

Anghel anticipează că în perioada următoare am putea să vedem operaţiuni speculative, o încercare de dispersie mai mare a unor investitori pe regiuni în încercarea de a găsi noi zone mai favorabile.

Şi banca centrală continuă să fie preocupată de o eventuală volatilitate excesivă a monedei naţionale, în opinia analiştilor BCR. "Informaţiile venite din partea FMI şi UE au fost pozitive în ultima perioadă. Noul acord de tip preventiv cu FMI ar putea crea o perspectivă pozitivă pentru leu pe termen scurt şi considerăm că intervalul 4 - 4,2 lei/euro este mai realist în contextul internaţional actual în care emoţiile variază uneori şi sentimentele investitorilor s-ar putea schimba peste noapte", potrivit raportului BCR.

Banca centrală va continua regimul de flotare con­trolată a cursului valutar pentru a preveni volatilitatea ridicată în perioada următoare, în timp ce evoluţiile monedei locale rămân în principal corelate cu modul în care reformele publice continuă să fie implementate în România şi, mai ales, cu percepţia investitorilor legată de progresul programului de consolidare fiscală, apreciază analiştii BCR.

Economistul-şef al BCR crede că în prima jumătate a anului am putea să vedem un curs valutar mai apropiat de nivelul de 4 lei/euro, în timp ce în a doua parte a anului contextul internaţional ar putea să ne influenţeze şi să ne aducă mai aproape de mijlocul intervalului de variaţie.

Exporturile româneşti au rămas competitive, fiind susţinute şi de flotarea controlată a monedei naţionale din ultimii doi ani, a amintit Anghel.

Industriile auto, de calculatoare şi produse electro­nice şi optice, echipamentele electrice, maşinile, uti­lajele şi echipamentele, precum şi industria meta­lurgică au fost principalele ramuri care au susţinut creşterea exporturilor în 2010.

Însă, deşi exporturile au depăşit în medie cu circa 10% valoarea din perioada dinainte de criză, nivelul exporturilor pe cap de locuitor în România rămâne de departe cel mai scăzut comparativ cu ţările din Europa Centrală şi de Est membre ale UE, potrivit econo­mistului-şef al BCR.

Aprecierea foarte rapidă a leului până la o rată de schimb situată sub 4,1 lei/euro nu a fost însoţită de o îmbunătăţire vizibilă a încrederii investitorilor în regiune, în opinia analiştilor BCR

"Evoluţia leului faţă de euro va continua să fie stabilă. Estimarea privind nivelul cursului la finele acestui an a rămas neschimbată, la 4,1 lei/euro", a declarat Anghel".

BCR a revizuit în urcare estimarea de creştere economică din acest an, de la 1,2% la 2%, dar nu exclud posibilitatea unei reveniri economice mai rapide, în contextul în care consideră că investiţiile străine directe vor avansa de la 2,6 mld. euro în 2010 la 4 mld. euro.

Investiţiile private ar trebui să reprezinte baza relansării economice, în timp ce consumul va înregistra o creştere mai lentă în acest an.