Isărescu: N-am avut curajul să reducem dobânda

Autor: Tempea Ovidiu 20.04.2011

"Poţi să reduci dobânda la 1% când ai inflaţie de 6%? Se poate, dar noi n-am avut curajul s-o facem. Oricum, ieşeam total din ceea ce se numeşte ţintirea inflaţiei", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, referindu-se la situaţia de dinainte de 2009.

"Acum m-am uitat pe ecrane şi dobânzile se duc sub 2%. Mă întreb chiar de ce se duc sub 2,25%, cât plăteşte BNR (pentru facilitatea de depozit - n.r.), şi cursul se apreciază. Cum să rezolvăm această problemă, unde să ne mai ducem cu dobânzile în jos? Poate mai facem ceva inovaţii, pentru că şi aşa la BCE suntem cunoscuţi drept banca centrală cu cele mai multe inovaţii", a spus Isărescu, la prezentarea studiului elaborat de Lucian Croitoru privind atacul speculativ din octombrie 2008.

Leul s-a apreciat cu 4,5% faţă de euro de la începutul anului, de la un curs de 4,2848 lei/euro, la finele lunii decembrie 2010 , la 4,0910 lei/euro, paritatea oficială de marţi. În sesiunea de luni, banca centrală a anunţat un curs de referinţă de 4,0869 lei/euro, cel mai redus nivel din martie 2010.

Guvernatorul BNR a arătat că, pentru "a nu permite" aprecierea monedei naţionale, banca centrală ar trebui din nou să cumpere valută, ceea ce ar relua ciclul de lichiditate excesivă şi ar pune o presiune suplimentară pe dobânzile oricum la nivel foarte jos.