MOL ar putea începe producţia de petrol şi gaze în 5 ani

Autor: Roxana Petrescu 20.04.2011

Grupul petrolier ungar MOL va in­ves­ti anul acesta 9,4 mil. $ pentru explorarea a trei perimetre din vestul României care au "un potenţial bun" de petrol şi gaze.

Potrivit unor rapoarte ale MOL, acest potenţial echiva­lea­ză cu circa 40 de milioane de barili, peste 5,4 milioane de tone de petrol, adică mai mult decât se extrage din România într-un an.

"Demararea producţiei depinde de mărimea resur­selor descoperite şi de unele aspecte admi­nis­trative, însă vom face tot posibilul să începem cât mai repede. În cazul unei explorări de succes, spe­răm să demarăm producţia în limita a 5 ani. În baza evaluării datelor preliminare, perimetrele au un potenţial bun de hidrocarburi. Mai multe de­talii vor fi disponibile ulterior", spun repre­zen­tan­ţii grupului ungar.

MOL a încheiat la începutul acestei săptă­mâni acorduri de concesiune cu Agenţia Naţiona­lă de Resurse Minerale (ANRM) pentru trei peri­me­tre de explorare câştigate în cadrul unei licitaţii de­rulate anul trecut. Cele trei perimetre sunt lo­calizate în Voivozi (Bihor), Adea (Arad) şi Curtici (Arad), aproape de graniţa cu Ungaria, unde MOL deja a obţinut rezultate bune pe partea de explorare a hidrocarburilor.

Mai întâi, birocraţie

După încheierea acordurilor pentru cele trei perimetre, MOL nu poate să înceapă imediat acti­vitatea de explorare, fiind obligatorie obţine­rea unor avize din partea mai multor ministere printre care se numără Ministerul Economiei, al Justiţiei şi al Finanţelor, precum şi a guvernului.

"Acordurile vor intra în vigoare în urma obţinerii aprobării din partea Guvernului României", au mai explicat reprezentanţii MOL.

Cu toate acestea, bugetul de investiţii pentru anul acesta a fost stabilit şi la fel şi paşii care ar urma să fie realizaţi după avizul guvernului.

"După aprobarea acordurilor de concesiune de către Guvernul României, vom demara ime­diat activităţile. Estimăm că vom finaliza achi­ziţia de servicii de seismică 3D în perimetrul Voi­vozi în 2011. În 2012 vom continua achiziţia de servicii de seis­mică în peri­me­trele Adea şi Curtici. Începând cu 2012 vom de­ma­ra intens şi activităţile de foraj în toate peri­metrele", au explicat reprezentanţii grupului pe­trolier. În linii mari, după realizarea seismicii 3D com­pa­ni­ile de profil obţin un fel de radiografie a peri­me­trelor în cauză, astfel încât să poată identifica potenţialele resurse de petrol şi gaze ascunse în adâncuri.

Primele investiţii locale în upstream

"Grupul MOL are planuri de investiţii pe termen lung în Ro­mânia. Derularea proiec­te­lor de upstream în România (explo­ra­re şi producţie) este în deplină con­cor­danţă cu procesul de dez­voltare a reţelei noas­tre de benzinării şi a facilităţilor lo­gistice", spune Szabolcs Ferencz, CEO al MOL România.

MOL este cel de-al patrulea retailer de carburanţi din România. "Pe lângă un po­ten­ţial bun de petrol şi gaze, unele perimetre au şi po­tenţial de resurse neconvenţionale", mai spun re­pre­zentanţii MOL. Cele trei perimetre au o su­prafaţă însumată de 3.434 de kilometri pătraţi, iar perioada de explorare este împărţită într-un in­terval de trei ani şi o fază opţională de trei ani.

13% pentru România

Potrivit unui alt raport al grupului MOL, pentru anul acesta bugetul total alocat activităţilor de explorare şi producţie se ridică la 697 de milioane de dolari, sumă din care 299 de milioane de euro vor fi alocate pentru proiecte din Europa Centrală şi de Est, iar restul se vor duce pe activităţile internaţionale de explorare şi producţie. Tot potrivit datelor MOL, în perioada 2011-2013, 13% din bugetul de investiţii pentru Europa Centrală şi de Est vor fi alocate pentru activităţile de profil din România.

În afară de MOL, anul acesta au mai semnat acorduri petroliere cu ANRM şi ruşii de la Lukoil pentru două perimetre din Marea Neagră.