Libia promite alegeri libere dacă Vestul opreşte atacurile

Autori: Alexandru Matei , Iuliana Enache 20.04.2011

Libia ar putea organiza alegeri libere supervizate de ONU în şase luni de la o eventuală sistare a bombardamentelor de către forţele occidentale, a sugerat ministrul libian de externe, scrie The Guardian.

"Dacă bombardamentele vor fi opri­te în curs de şase luni, pot avea loc ale­geri supervizate de ONU", a spus mi­nistrul Abdul Ati al-Obeidi.

El a mai declarat că regimul lui Muammar Gadhafi este pregătit să ia în con­siderare un guvern interimar până când vor fi organizate alegerile. Obeidi a mai spus că discuţiile privind refor­me­le includ şi rolul pe care urmează să îl aibă Gadhafi pe viitor, dacă să rămână sau să cedeze puterea, menţionând că "toate opţiunile sunt pe masă".

Viitorul lui Gadhafi a devenit o problemă cen­trală între regim şi opoziţie, care îi cere să plece. Ministrul, care l-a înlocuit pe Moussa Koussa, demnitarul cu cel mai înalt rang care a părăsit regimul Ga­dhafi, a insistat asupra faptului că po­po­rul libian este cel care ar trebui să îşi alea­gă viitorul. "Acest lucru nu ar tre­bui dictat de niciun alt şef de stat. Este îm­potriva principiului democraţiei", a afirmat el.

Dacă NATO îşi încetează atacurile ae­riene, libienii îşi vor putea rezolva dife­rendele. "Suntem cu toţii libieni, sân­gele lor (al rebelilor) este libian", a de­clarat el, tonul său conciliant contras­tând puternic cu atitudinea beligerantă a altor oficiali guvernamentali, care vor­besc despre "bande armate" şi "terorişti".

Dar, a adăugat el, Marea Britanie şi Franţa împiedică progresele către un ar­mistiţiu oferindu-le asistenţă militară re­belilor. Acordul anglo-francez de a tri­mite consultanţi militari la Benghazi va "prelungi confruntarea, fără îndoială".

"Cu cât Occidentul oferă mai multe arme, cu atât mai mult va implanta ură. Nu vrem să fim un alt Irak sau Somalia", a precizat el.