Efectele unei posibile reduceri a ratingului SUA Aurul străluceşte mai tare ca niciodată după ce a sărit de pragul de 1.500 de dolari/uncie

Autor: Catalina Apostoiu 20.04.2011
Aurul străluceşte mai tare ca niciodată după ce a sărit de pragul de 1.500 de dolari/uncie


Preţul aurului a depăşit pragul de 1.500 de dolari pe uncie (52,9 do­lari/gram sau 145 lei/gram) pentru prima dată în istorie, iar argintul a urcat până la un maxim al ultimilor 31 de ani pe fondul deprecierii dolarului după ce agenţia de rating Standard & Poor's a lansat pentru prima dată în ultimii 70 de ani posibilitatea retrogradării ratingului AAA al Statelor Unite, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

În plus, preţurile ridicate la petrol, temerile privitoare la inflaţie, cele legate de criza datoriilor din zona euro, cât şi tensiunile politice din regiuni ca Orientul Mijlociu sunt factori care vor menţine preţul aurului la un nivel ridicat, consideră analiştii.
Preţul aurului spot a urcat la 1.501,26 dolari pe uncie (28,3 grame). În Hong Kong aurul a atins un nivel record de 1.500,70 $ pe uncie. Aurul cu livrare imediată a urcat cu până la 0,3%, până la 1.500,43 $ pe uncie înainte de a fi tranzacţionat la 1.498,95 $ pe uncie în Singa­pore. Aurul cu livrare în iunie a urcat cu 0,4% în New York, până la 1.500,90 dolari pe uncie.
S&P a redus perspectiva legată de ratingul AAA al Statelor Unite la "negativă" de la "stabilă", o măsură care a surprins investitorii. Decizia este motivată prin inabilitatea clasei politice de a rezolva problema datoriei publice, care a trecut de 14.000 de miliarde de dolari şi a deficitului bugetar, care este aşteptat să ajungă la 10% din PIB anul acesta.
Indicele dolarului, ce raportează moneda americană la un coş de monede importante, s-a îndreptat către minimul ultimelor 16 luni atins săptămâna trecută, sporind atractivitatea aurului. Dolarul s-a depreciat cu 7,6% în raport cu acest coş de monede în ultimul an.
Analiza tehnică indică o continuare a creşterii preţului la aur până la 1.518 dolari, potrivit analistului Reuters Wang Tao.
Aurul se îndreaptă către al 11-lea avans anual consecutiv, cea mai extinsă perioadă de creşteri din 1920 cel puţin. Preţul metalului a avansat cu 5,5% în acest an după o creştere de 30% în 2010.
Analiştii au însă păreri diferite cu privire la evoluţia în continuare a preţului aurului. Unii observatori susţin că aurul se va menţine la nivelul actual. "Nu văd preţurile trecând puternic de acest nivel în următoarele zile dacă nu se va întâmpla ceva foarte negativ, probabil legat de datoriile suverane din zona euro", a declarat Natalie Robertson, analist pe materii prime în cadrul ANZ.
Temerile privitoare la o posibilă reducere a ratingului de credit al Statelor Unite au scăzut în intensitate după ce secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner a încercat să liniştească investitorii spunând că se fac progrese în reducerea deficitului, a adăugat Natalie Robertson.
Darren Heathcote din cadrul Investec a declarat: "Piaţa este atât de volatilă în acest moment, încât nu m-ar surprinde să asistăm la vânzări masive".
Preţul aurului şi-ar putea continua creşterea timp de mai mulţi ani, a declarat Evy Hambro, manager de fond în cadrul BlackRock. David Donora, manager în cadrul Threadneedle Asset Management, a declarat că nu ar fi surprins să vadă aurul la 1.800 $ pe uncie.
Preţul argintului a continuat să crească, atingând un maxim pe 31 de ani pentru a cincea şedinţă consecutivă. Preţul argintului spot a urcat la 44,34 dolari, nivel nemaiatins din 1980, înainte de a scădea uşor la 44,25 $.
Analiştii şi traderii se aşteaptă ca argintul să continue să "strălucească", metalul beneficiind atât de cererea de active sigure, cât şi de consumul industrial în creştere.
"Argintul urmează clar o tendinţă de creştere puternică, îndreptându-se către 50 de dolari", a declarat Taso Anastasiou, strateg în cadrul UBS.
Totuşi, Anastasiou a avertizat că argintul ar putea suferi o corecţie pe termen scurt, nivelul achiziţiilor fiind foarte ridicat. "Deşi este dificil de precizat ce va provoca o vânzare masivă a argintului, există o şansă crescută să vedem o corecţie către 35-33 $."
Reacţia lui Obama: problema datoriilor va fi rezolvată
Preşedintele american Barack Obama a contestat decizia agenţiei Standard & Poor's de a reduce perspectiva legată
de ratingul de credit al Statelor Unite, argumentând că nu există niciun fel de pericol legat de o posibilă reducere a ratingului şi că se va ajunge în scurt timp la un acord în Congres cu privire la reducerea deficitului, scrie Financial Times.
"Cred că democraţii şi republicanii vor ajunge la un acord. Nu va fi uşor. Vor exista divergenţe puternice. Dar sunt optimist", a declarat preşedintele american Barack Obama.
Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a apărut la rândul său în mod repetat în cadrul emisiunilor TV financiare încercând să susţină bonitatea Statelor Unite. Geithner a declarat că nu există niciun risc ca ratingul de credit AAA al Statelor Unite să fie redus.
Mesajul lui Geithner a fost întărit de reacţia autorităţilor japoneze faţă de decizia S&P, un oficial din Japonia, al doilea mare deţinător străin de titluri suverane americane, declarând că titlurile de trezorerie americane sunt în continuare "atractive".
Guvernul chinez, cel mai mare deţinător de titluri americane, a declarat: "Sperăm că guvernul american va adopta politici şi măsuri responsabile pentru a proteja interesele investitorilor".
Erskine Bowles, fost şef de cabinet pentru Bill Clinton, a declarat că decizia S&P de reducere a perspectivei legate de ratingul de credit al Statelor Unite este una "absolut corectă". "Agenţia chiar subestimează gravitatea situaţiei. Am progresat foarte mult faţă de anul trecut, însă este nevoie să acţionăm", a declarat Bowles.
Secretarul Trezoreriei a sugerat că un acord cu privire la obiectivele fiscale va fi încheiat în curând, detalii privitoare la reduceri şi schimbări de strategie urmând
să fie anunţate.
China profită de slăbiciunile SUA pentru a-şi impune moneda
China îşi accelerează eforturile de a-şi impune mai puternic moneda pe pieţele mondiale, grăbindu-se să adopte o serie de măsuri de creare a unui nou ecosistem având yuanul în centru, scrie The Wall Street Journal.
Un oficial din Hong Kong a declarat că banca centrală a ţării "analizează în mod activ" noi reguli care să faciliteze transferul fondurilor în yuani atrase pe plan extern în China. În prezent, oficialii chinezi trebuie să aprobe transferul oricăror sume importante în ţară, prin acest sistem controlându-se strict rata de schimb şi preîntâmpinându-se speculaţiile cu yuani.
Noile reguli vor înlesni şi vor face mai atractivă accesarea de finanţare ieftină de către companii pe pieţele de obligaţiuni în yuani din Hong Kong, acestea folosind mai apoi banii pentru dezvoltarea afacerilor din China. De asemenea, moneda chineză s-ar apropia de un punct în care valoarea acesteia ar fi determinată de piaţă.
În ultimă instanţă, o utilizare la scară mai largă a yuanului în afara Chinei ar putea redefini balanţa puterii pe pieţele monetare la nivel mondial şi în economie, în condiţiile în care restul lumii începe să tranzacţioneze mai multe active în yuani şi să-şi stabilească plăţile în relaţie cu China în yuani în loc de dolar, standardul mondial de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Într-un final, o cerere mai mare pentru yuan ar putea reduce cererea de dolari, ducând la majorarea ratelor dobânzii în State şi costurilor de finanţare pentru toată lumea de la guvernul federal la proprietarii de locuinţe.
O dovadă în plus că Beijingul îşi reduce dependenţa de dolar a venit recent, când o agenţie de ştiri de stat a anunţat că 7% din comerţul extern al Chinei din primul trimestru a fost realizat în yuani, în creştere de la 0,5% cu un an în urmă.
Riscurile legate de expunerea faţă de dolari au fost evidenţiate în momentul reducerii de către S&P a perspectivei privitoare la datoria Statelor Unite. Ministerul chinez de Externe a făcut apel la autorităţile americane să adopte strategii şi măsuri responsabile pentru protejarea interesului investitorilor. China deţine rezerve în valută de peste 3.000 mld. $, mare parte în dolari, şi este cel mai mare creditor extern al guvernului american.