Chinezii de la Huawei, gata să detroneze Ericsson

Autor: Ştefan Vrabie 20.04.2011

Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente de telecom din China, este foarte aproape de a ajunge din urmă compania Ericsson după ce veniturile sale aproape că s-au triplat în ultimii cinci ani, scrie Bloomberg.

Anul trecut, creşterea vânzărilor internaţionale a crescut veniturile totale Huawei la 27,36 mld. dolari, iar Ericsson a înregistrat venituri de 28,3 mld. dolari.

Ren Zhenfei, directorul financiar care a înfiinţat compania în 1987, a condus inţial Huawei în afara Chinei prin vânzări în Asia şi Africa, iar acum se axează tot mai mult pe câştigurile din Europa şi Statele Unite.

Compania a câştigat anul trecut 65% din veniturile sale din pieţele internaţionale, venituri care în anul 2009 reprezentau 60%, potrivit oficialilor firmei. "Este destul de impresionant faptul că Huawei este aproape de a deveni lider mondial, fără a avea vânzări şi pe piaţa americană. Compania este la nivelul de top acum şi dacă ar avea acces liber la piaţa din Statele Unite, ar putea deveni fară probleme cea mai mare companie de profil din lume", a declarat Duncan Clark, preşedintele firmei de consultanţă BDA China.

Huawei este şi unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente telecom din România, cu afaceri de peste 40 mil. euro generate de clienţi precum RCS&RDS sau Vodafone. Eforturile Huawei de a se extinde în Statele Unite în ultimii trei ani au întâlnit o opoziţie din partea Congresului american. În februarie, Huawei a renunţat la planurile de a achi­zi­ţiona brevetele companiei 3Leaf Systems pentru a se conforma cu o recomandare a Comitetului pentru Investiţii Străine în SUA, iar înainte de 3Leaf, compania a pierdut licitaţiile pentru achizi­ţio­narea mai multor companii precum 3Com în 2008 sau 2Wire anul trecut.

În timp ce vânzările Huawei au crescut cu 179% din 2006 până acum, compania Ericsson a crescut doar cu 13% în aceeaşi perioadă, potrivit rapoartelor anuale ale companiei. Diferenţa de venituri totale dintre cele două companii este de circa 930 mil. dolari.