Rezultatele financiare din SUA vor fi principalul reper pe burse

Autor: Monica Juganaru - Mediafax 20.04.2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în urcare cu 1,1%, pe o lichiditate susţinută de tranzacţiile speciale cu 49,12% din acţiunile Companiei Hoteliere In­ter­con­tinental România (RCHI), de 51,14 milioane lei, care au urcat rulajul RASDAQ la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

"Pentru următoarele două - trei săp­tă­mâni cel mai important reper de tran­zac­ţionare îl vor constitui raportările fi­nan­ciare trimestriale din SUA şi ca­pa­ci­ta­tea acestora de a impresiona sau de­za­măgi in­vestitorii, în timp ce tranzacţiile pe piaţa locală vor fi destul de frag­men­tate ca urmare a desfăşurării AGA la ma­jo­ritatea companiilor listate", spune Mihai Alexa, analist la SSIF Broker.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creş­tere în medie cu 1,19%. Totodată, in­dicele BET-FI, care reflectă evoluţia ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fon­dului Proprietatea, a avansat cu 2,31%.

Investitorii au tranzacţionat la BVB acţiuni de 35,93 mil. lei (8,7 mil. euro), sumă sub rulajul de marţi, de 40,6 mil. lei (9,9 mil. euro).

Un pa­chet repre­zen­tând 49,12% din acţiunile Companiei Ho­te­liere Inter­con­tinental România (RCHI) a fost cedat pe piaţa Rasdaq, pentru 51,14 mil. lei (12,5 mil. euro).

O lichiditate mai ridicată pe piaţa Rasdaq a fost raportată la 9 aprilie 2009, când SIF Oltenia (SIF5) a vândut către Ford pachetul de acţiuni pe care îl avea la Automobile Craiova (AUCS), pentru 75,2 milioane lei (18 milioane euro).

Cele 409,46 mil. acţiuni Inter­con­ti­nental au fost vândute prin două tran­zacţii, la un preţ de 0,1249 lei pe unitate, cu 9,56% peste cotaţia de marţi.

Alexa consideră că perspectiva pe termen mediu a pieţei continuă să fie una de creştere, însă pe termen scurt ten­dinţa rămâne incertă, întrucât co­rec­ţiile din ultimele şedinţe au "şifonat" destul de mult încrederea investitorilor şi ar fi nevoie ca aprecierile din sesiunea de miercuri să aibă continuitate şi în zilele următoare.

"Totuşi, la modul în care s-au manifestat pieţele internaţionale în ultimele două zile, respectiv aprecieri consistente, s-ar părea că evoluţiile negative înregistrate în şedinţa de luni au fost mai mult o reacţie emoţională, investitorii manifestând din nou un apetit ridicat pentru investiţii în acţiuni, pe fondul rezultatelor fi­nanciare peste estimări publicate de câteva dintre cele mai importante companii americane, respectiv Johnson & Johnson, IBM şi Intel", spune analistul SSIF Broker.

La BVB, titlurile FP au fost cele mai lichide, cu tranzacţii cumulate de 15,39 milioane lei. Ultimul transfer a fost perfectat la 0,5785 lei, cu 0,61% peste preţul de marţi.

Acţiunile FP au fost tranzacţionate şi pe piaţa Deal, unde s-a perfectat un transfer special de 2,87 milioane lei. Tot pe piaţa Deal au fost înregistrate două tranzacţii speciale cu acţiunile BRD, de 2,2 milioane lei. Ultimul transfer a fost realizat la o cotaţie de 15 lei pe titlu, cu 1% peste preţul de marţi.


De urmărit astăzi