Isărescu: Dealerii au jucat poker în octombrie 2008 şi au pierdut. Pascariu, UniCredit: BNR să spună vinovaţii

Autor: Mihaela Claudia Medrega 20.04.2011

La mai bine de doi de la evenimentele care au zdruncinat pieţele valutară şi monetară de la Bucureşti în octombrie 2008, economiştii invitaţi ieri la Banca Naţională pentru prima dezbatere la rece a operaţiunilor din acele zile nu au reuşit să ajungă la o concluzie comună, dacă leul a fost ţinta unui "atac speculativ" sau nu.

În octombrie 2008, chiar înainte de alegerile parlamentare, leul era sub o presiune imensă de depreciere, cotaţiile urcând brusc de la 3,7 la peste 3,9 lei pentru un euro. BNR a vândut agresiv valută, reuşind să ducă temporar cotaţiile înapoi la 3,7 lei, însă a lăsat piaţa fără lei. În aceste condiţii a apărut un vârf al dobânzilor pe piaţa monetară, unde dealerii ajunseseră să coteze rate de peste 50% pe an pentru a atrage lichidităţi, iar BNR a fost nevoită să introducă plafoane administrative pentru indicatorul Robor, întrucât creşterea acestuia se reflecta în costul suportat de clienţii cu credite în lei.

Seminarul de ieri, organizat pentru prezentarea lucrării "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 şi reputaţia băncii centrale", realizată de Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului, i-a adus în aceeaşi sală pe oficialii BNR, începând cu guvernatorul Mugur Isărescu, dar şi pe trezorierii acuzaţi atunci că au reacţionat la nervi şi chiar că au comis "faulturi". "Băncile comerciale au cumpărat agresiv valută, iar unii au jucat cam tare la poker. A fi dealer este o meserie grea. Ca în orice meserie cu risc, se joacă un pic şi poker. Dacă joci tare, poţi să pierzi", a spus ieri Isărescu. În toamna lui 2008, guvernatorul lansa acuzaţii dure la adresa trezorerierilor a trei bănci locale, care ar fi încercat să acrediteze ideea unei crize de lichidităţi.

După acele evenimente Bogdan Mihoc, şeful trezoreriei UniCredit Ţiriac, a plecat din bancă, iar Lucian Isar şi-a pierdut poziţia de vicepreşedinte al Bancpost, responsabil printre altele cu trezoreria. El a preluat postul de director al diviziei corporate. Cel de-al treilea trezorier al cărui nume a fost vehiculat în acel scandal, Florin Cîţu de la ING, şi-a păstrat postul, însă a renunţat la apariţiile publice.

Cei doi ani care s-au scurs de la atacul speculativ din octombrie 2008 nu au şters orgoliile.

Dan Pascariu, preşedintele CA al UniCredit Ţiriac Bank, consideră că banca centrală ar fi trebuit să spună dacă băncile româneşti au fost vinovate de situaţia din octombrie 2008, pentru că în urma acuzaţiilor de atunci au fost bănci comerciale care au fost afectate.

"Au fost atunci nişte declaraţii foarte grave (din partea BNR - n.r.) la adresa unor bănci comerciale. Au fost afectate bănci despre care s-au făcut acuzaţii şi de unde s-au retras ulterior resurse, dar au fost afectate şi destinele unor oameni. Ne aducem aminte de trezorieri care au fost obligaţi să părăsească băncile. Mă aşteptam ca BNR să lămurească dacă au fost bănci româneşti vinovate de un atac speculativ."

Croitoru a replicat că lucrarea sa nu a avut ca scop să identifice vinovaţii, urmărind mai degrabă să explice natura operaţiunilor din octombrie, dacă a existat un atac speculativ, raţiunile intervenţiei băncii centrale şi urmările acesteia. Lucrarea arată că BNR a cheltuit în octombrie 2008 circa un miliard de euro pentru a tempera creşterea cursului. Doar trei luni mai târziu, în ianuarie 2009, euro atingea însă vârfuri istorice, la 4,3 lei.

Prezent la dezbateri, Claudiu Cercel, director general adjunct, coordonator al activităţilor pieţe financiare al BRD - SocGen, a spus că în toamna anului 2008 nu a fost un atac speculativ concertat, ci o situaţie de piaţă, pe care actorii au încercat să o minimizeze, iar factorul politic a avut un rol important în declanşarea evenimentelor într-un context internaţional deja tensionat.

"Nu cred că a fost un atac concertat, cu lider de atac în sensul existenţei unui general şi a unui stat major. A fost o situaţie de piaţă. Contextul internaţional era tensionat. Situaţia tensionată putea să prefigureze o devalorizare. Factorul politic a avut un rol important în declanşarea eveni­mentelor. Tipul de eveniment declanşator este decizia de votare a ordonanţei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Decizia Parla­mentului a fost total decuplată de fundamentele economice. Actorii au încercat să minimizeze o situaţie de piaţă", a spus Cercel. Şi analistul financiar Aurelian Dochia a arătat că în toamna lui 2008 a avut loc doar o reaşezare a nivelului de echilibru al cursului în urma modificării unor factori fundamentali.

Întrebat despre posibilitatea unui atac speculativ direcţionat împotriva leului în prezent, în sensul invers, al aprecierii, Croitoru a spus că nu neagă posibilitatea existenţei unei strategii de apreciere a leului, urmată de depreciere, pentru marcarea unor câştiguri. Însă a susţinut că nu are nicio bază să spună că evoluţia situaţiei de pe piaţa valutară confirmă această ipoteză.

"Atacul speculativ presupune vânzarea masivă a unui activ. Putem extinde definiţia atacului speculativ astfel încât să spunem că poate să existe o strategie şi să apreciezi leul în scopul unor profituri, ca după aceea să-l depreciezi în scopul unor profituri. Dar cineva trebuie să se joace cu tine ca şoarecele cu pisica: mai întâi să te aprecieze şi apoi să te deprecieze, ca să marcheze nişte câştiguri. Eu nu spun că dacă nu ar fi o coordonare foarte bună nu s-ar putea face şi având în vedere că o bancă centrală e întotdeauna foarte mică în raport cu o piaţă. Dar nu am nicio bază să spun că este aşa."

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR