Lafarge ar putea vinde business-ul de gips. În România, divizia de gips asigură 9% din afacerile totale

Autor: Andreea Neferu 21.04.2011

Grupul francez Lafarge, cu activităţi pe pieţele de agregate, betoane şi gips-carton, intenţionează să vândă business-ul său din domeniul gipsului, tranzacţie ce i-ar putea aduce cel puţin 1 miliard de euro, scrie Financial Times.

Anunţul francezilor a atras deja interesul unor potenţiali cumpărători, printre care fondurile de private equity KKR şi Advent. Potrivit publicaţiei britanice, divizia europeană a generat jumătate din vânzările de gips ale grupului în 2010, care s-au ridicat la circa 1,4 mld. euro. Lafarge ar putea include pe lista de vânzare şi activele din Europa de Est.

În România, francezii sunt prezenţi pe piaţa gipsului prin intermediul diviziei Lafarge Arcom Gips, cu afaceri de 109,4 milioane de lei (25,8 milioane de euro) în anul 2009, potrivit Registrului Comerţului.

Grupul a avut afaceri de peste 270 mil. euro în România în 2009, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, astfel că divizia de gips reprezintă peste 9% din business-ul total.

Lafarge a intrat în afacerile de producere de gips-carton în Romania prin cumpărarea unei participaţii de 50% din acţiunile pe care compania de construcţii Arcom Bucureşti le deţinea la fabrica sa de lângă Bucureşti. Ulterior, francezii şi-au majorat participaţia la 90%, iar Arcom continuă să deţină 10% din afacerea Lafarge Arcom Gips. Francezii au platit în total în cele două tranzacţii circa 8,1 - 8,5 mil. euro.

Grupul Lafarge, cu activităţi pe pieţele de agregate, betoane si gips-carton, a intrat pe piaţa locală în 1997, prin preluarea fostului producător naţional Romcim, şi are peste 1.100 de angajaţi, în scădere cu 500 de persoane faţă de 2008. Lafarge Ciment este unul dintre cei trei mari producători de ciment de pe piaţa locală, alături de elveţienii de la Holcim şi de germanii de la HeildelbergCement. Lafarge Ciment deţine două fabrici de ciment la Medgidia şi Hoghiz, precum şi o staţie de măcinare la Târgu-Jiu.