Procuratura din Grecia încearcă să afle cine a lansat zvonurile privind restructurarea datoriei

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 21.04.2011

Procuratura din Grecia a început o investigaţie referitoare la zvonurile privind iminenta restructurare a datoriilor ţării, în special cel lansat printr-un e-mail de către un angajat al Citigroup, transmite Reuters.

Citigroup, a treia mare bancă americană, a negat că ar fi procedat incorect.

Acţiunile băncilor elene au înregistrat miercuri o scădere de 4,6%, traderii făcând referire la un e-mail potrivit căruia Grecia ar putea anunţa reastructurarea datoriilor cel mai curând în acest weekend.

Guvernul elen şi oficiali din justiţie au anunţat joi că procuratura a lansat o anchetă, pornind de la un e-mail trimis de un angajat al Citigroup.

"Procuratura investighează în special acest e-mail şi persoana care l-a trimis, întrucât a răspândit zvonuri false cu impact pe piaţa de capital", a declarat un oficial din justiţie.

În pofida aşteptărilor din piaţă, Grecia, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au anunţat că statul elen nu îşi va restructura datoriile.

Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters consideră că Grecia va face acest lucru în următorii doi ani.

Citigroup a anunţat că banca şi angajaţii săi nu au nicio vină.

"Cooperăm cu autorităţile şi nu considerăm că Citigroup sau angajaţii săi au vreo vină", se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

E-mailul angajatului Citigroup, al cărui conţinut a fost trimis Reuters şi confirmat de bancă, se referă la "zvonuri tot mai intense" privind restructurarea datoriilor, cel mai devreme în acest weekend, şi menţionează creşterea spreadurilor pe piaţa de obligaţiuni.

Acest e-mail a fost trimis la ora 13:42 GMT, cu 20 de minute după ce declinul pieţei s-a accentuat.

Costul asigurării datoriilor Greciei şi Portugaliei a continuat să crească joi şi a atins noi valori record.

Contractele CDS (credit-default swaps) pentru Grecia au urcat cu 0,4 puncte, la 13,4%, potrivit companiei de analiză a pieţei CMA, indicând o probabilitate de default de 68%, în cinci ani.

În cazul Portugaliei, CDS-urile au avansat cu 0,24 puncte, la 6,62%.